Det er den foreløpige konklusjonen til geologen som undersøkte rasstedet i går kveld. Han peker på at tidligere skogbranner har fjernet røtter som ville stabilisert jorden.

– Summen av disse forholdene har medført at det løsnet et jordflak øverst i skråningen, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

Herjet av brann

Det voldsomme raset er synlig på lang avstand. En bred brun stripe viser hvor de enorme jordmassene har tatt veien. Midt i rasområdet flommer en diger elv. Ifølge lokale innbyggere var denne for kort tid siden bare en liten bekk.

På toppen av fjellsiden står nakne furutrær og vitner om skogbrannene som har herjet området. I bunnen ligger husdrømmen til Arvid og Eva Holum knust og begravd under tonnevis av jord og stein.

Hetlebakksåta er det største brannfeltet i Bergen i nyere tid. Brannen startet 29. april 1974, og ble ikke slukket før etter flere døgn. I 1994 brant en del av området på nytt.

– I de seks årene jeg har bodd her har det vært mye overvann. Jeg tror det kan ha sammenheng med brannene. Når røtter og trær er borte har ikke grunnen den samme evnen til å suge opp fuktigheten i jorden, sier Ben Sundt.

Han bor bare 60-80 meter fra huset som ble jevnet med jorden i går morges.

– Jeg hadde aldri trodd det kunne gå et sånt ras her, sier han.

Opprettet krisesenter

Totalt 33 personer i åtte hus ble evakuert etter ulykken. Kommunen opprettet et evakueringssenter på Ytre Arna skole, men i går var bare to familier innom skolen.

– De fleste fant losji hos venner og familie, sier Rastad.

I går kveld var det fremdeles to hus som ikke var trygge nok til at familiene kunne flytte tilbake.

Klokken 12.00 i dag holder kommunen et informasjonsmøte for de berørte familiene. Der vil de ble orientert om siste nytt fra de geologiske undersøkelsene.

Også på Hatlestad terrasse, der det forrige dødsraset gikk for to måneder siden, ble et hus evakuert i går.

– For å være føre var besluttet vi at huset ikke var sikkert nok til at beboerne kunne være der. De var ikke hjemme, men ble varslet pr. telefon, sier Rastad.

Etter Hatlestad-raset fikk kommunen en strøm av henvendelser fra beboere som bekymret seg for andre rasutsatte områder.

– Denne gangen har vi ikke fått noen slike bekymringsmeldinger. Men vi har i hele dag hatt folk ute på besiktigelse av skråninger ved kommunale veier, sier Rastad.

VANSKELIG LETING: Politiet brukte redningshunder til å søke etter overlevende i kaoset av gjørme og bygningsrester. FOTO: SCANPIX
SCANPIX