— Vi håper, håper, håper. Når hun kommer hjem, da får jeg endelig sove, sier en lykkelig, men spent mor til BT.

Nina Hagen er utslitt etter en lang dag ved telefonen, men glad for at både den russiske ambassaden i Oslo og det norske konsulatet i St. Petersburg klarte å frembringe de nødvendige papirene i løpet av dagen.

Kun til Amsterdam

Klokken 15.30 i morgen letter KLMs avgang fra St. Petersburg til Amsterdam - forhåpentligvis med Christina Hagen og lærer Siren Underthun om bord. Sent i kveld hadde KLM ikke ordnet transport videre til Bergen, men foreldrene håpet at det ville ordne seg, slik at Christina kan sette sine bein på Flesland i løpet av kvelden.

— Klokken 12 var de stemplede papirene fra ambassaden på plass, etter å ha blitt sendt med ilpost. Noen timer senere fikk vi nyheten om at også visumet til Siren var ordnet. Jeg snakket med de begge i kveld. De pakket og gledet seg veldig til å komme hjem, sier moren.

Datteren var på klassetur med ballettklassen til Bergen Kulturskole i forrige uke, men fikk ikke reise hjem sammen med resten av klassen lørdag. Passkontrollen nektet Christina å forlate landet fordi hun er russisk statsborger. Fagsjef Siren Underthun ved Bergen Kulturskole ble igjen med Christina, med den følge at visumet hennes gikk ut på tid.

Frykter bortføring

Ifølge russiske regler kan ikke personer under 18 år forlate landet uten følge med foreldrene.

— En jente med russisk statsborgerskap som reiser alene til Russland behøver derfor tillatelse fra foreldrene som er stemplet av ambassaden, bekrefter Phillipp Poroskov, visekonsul ved den rus-siske ambassade i Oslo.

Presseattache Alexander Zinioviev legger til at dette området er strengt regulert av hensyn til barns rettigheter og problemer med bortføring av barn. Han mener likevel at denne saken må være basert på en misforståelse.

FÅR REISE: Christina Hagen er russisk, men bor i Bergen med moren. Det fikk uante kon-sekvenser da hun dro på klassetur til St. Petersburg. Men nå ser det ut til at floken løser seg. FOTO: PRIVAT