Det sier politiførstebetjent Jens Kleppe, politiførstebetjent i trafikkseksjonen ved Hordaland politidistrikt

I tillegg til inndraging av 1300 knitrende kroner, har Kleppe og kollegene hans et enda mer smertefullt ris bak speilet.

— I tilfeller med spesielt graverende kjøring kan vi ta førerkortet fra bilføreren. Det er ikke så lenge siden sist det skjedde, sier han.

Dersom mobilprat fører til en ulykke eller andre farlige situasjoner kan dette ifølge Kleppe føre til tap av førerkort.

- Bare måtte ta den...

Den siste kontrollen gjennomførte politiet torsdag. Da stilte de seg opp på Nøstet. Noen i sivile klær som sto tett på trafikken og observerte. Andre vinket inn og bøtela de som ble tatt på fersken med mobilen mot øret.

— På den måten hjelper det ikke å slenge fra seg telefonen når de blir stoppet, sier han.

Kleppe er oppbrakt både fordi antallet er høyt og fordi det er farlig.

— Nedslående og skremmende. Vi kan faktisk se at førerne ikke er så oppmerksomme på trafikken når de snakker i mobiltelefonen. Tre-fire av dem som ble stoppet, kjørte på knallrødt lys i lyskrysset etter observasjonsposten. Der er det også et fotgjengerfelt. Jeg er slett ikke sikker på at de er klar over at de kjørte på rødt.

— Hva sier de som blir tatt?

— De fleste skylder på at de blir oppring av nær familie, for eksempel barn som er hjemme. De bare måtte ta den... Mange bruker også jobben som unnskyldning.

- Som å kjøre i fylla

At kvaliteten på kjøringen faller når man snakker i telefon, får Kleppe solid forskningsmessig støtte for:

  • Snakker man i mobiltelefon mens man kjører, er det som å kjøre etter å ha røykt hasj. Risikoen øker med ca. 70 prosent. (Kilde: Transportøkonomisk institutt)
  • Å kjøre mens du snakker i mobiltelefonen er som å kjøre i beruset tilstand. Det fastslo professor i psykologi, Frank Drews, etter et eksperiment med 40 bilførere i USA. (Kilde: Aftenposten)
  • Ifølge Verdens helseorganisasjon er såkalt personrelaterte faktorer årsak til ca. 90 prosent av alle trafikkulykker. Mobilbruk er en av flere av disse faktorene. (Kilde: Folkehelseinstituttet)Men noe godt kom trolig ut av kontrollen torsdag: Nesten 100.000 kroner i statskassen.