INGVILD TENNFJORD

Nye krav til studieprogresjon og regler for opprykk til ny klasse på Lærerskolen er stridens eple. Studenter må følge en progresjon for å studere. En god regel, synes både administrasjonen og studentenes fagorganisasjon. Problemet er bare at kravet får tilbakevirkende kraft. Dermed står gruppen som tidligere har strøket på eksamen med kniven på strupen. De som strøk på matematikkeksamen 9. august, står uten studieplass. Og dem var det mange av. Av 70 studenter som tok eksamen, var det bare 18 som stod. Beste ståkarakter var 3,1.

Vurderer dispensasjon

Gry Folkvord er tredjeårsstudent. Eller var, inntil i går. Da falt sensuren på matematikkeksamen. Hun har gode karakterer i alle andre fag. Mister hun studieplassen, ryker også leiligheten og barnehageplassen til to år gamle Muriel.

— Jeg er avhengig av studentstatus for å bli boende på Natland studentby. Jeg skjønner hvis skolen har behov for å sile ut studenter uten progresjon, men da må de vurdere hvert enkelt tilfelle istedenfor å drive kollektiv hoderulling, sier Folkvord.

Dekan ved lærerutdanningen, Odd Inge Steen forsvarer vedtaket.

— Studentene som rammes er svært forskjellige. Noen har gått tre år og bare tatt ti vekttall. Jeg skjønner det kan virke urettferdig for studenter som mister studieplassen, selv om de ikke har hatt sine tre eksamensforsøk. For disse vil vi vurdere å gi en eller annen form for dispensasjon,. Møtet skal være allerede neste uke, sier Steen.

- Gå til sak!

— Vi ber våre medstudenter om å klage, eller gå til sak mot skolen. De kan ikke lage regler med tilbakevirkende kraft. Studenter som tidligere har strøket har planlagt å ta eksamenen senere, oftest på fjerde og siste året. Nå mister de retten til selv å styre studieforløpet sitt, sier Frode Kvamme, leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet.

— Mange studenter utsetter det og tror det blir lettere bare fordi tiden går. De må benytte de tilbudene vi gir. Obligatorisk matematikk er vedtatt av Stortinget. Det skal vi forvalte, sier dekan Steen.

Gry Folkvord på sin side er bare oppgitt over lærerskolen.

— Jeg føler ikke skolen tar meg på alvor som student. Vi er mange som ikke vet hva vi skal gjøre til høsten.