— Ved å velge en partner de ikke kan snakke med, slipper de hele kommunikasjonsproblematikken. For mange menn er kommunikasjon veldig slitsomt, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo.

— Jeg kan ikke noe thai, og er dårlig i engelsk. Vi bruker ordbok for å snakke sammen. Det går på et vis, sier Sverre Finskud (68), som er samboer med thailandske Sira (59) i Pattaya i Thailand.

— For 30 år siden hadde menn en rolle der de utførte praktiske oppgaver og ikke snakket så mye. Kvinnene tok seg av det sosiale og verbale. En del menn stritter imot å bli fratatt den praktiske rollen. Mange menn er ikke vant til å snakke, si hva de tenker og føler, sier Lorentzen.

— Det er norske menn både i byene og på bygden som blir sittende alene, fordi de ikke klarer å gå inn i relasjoner. Før var det slik at de skaffet seg et yrke og økonomisk sikkerhet, så gikk de ut og giftet seg.

Nå forsørger kvinnene seg selv, og velger menn ut fra andre kriterier. De vil ha menn de kan dele tanker, følelser og ansvaret for familien med. Menn som ikke klarer å kommunisere faller utenfor, sier Lorentzen.