MARGARET STAKKESTAD

I gårsdagens Bergens Tidende ble det kjent at Forsvarets boliger i Gors vei har store mengder muggsopp. Nå viser det seg at sopp er mer vanlig enn hva som tidligere er antatt.

— Kjellere er et typisk eksempel hvor muggsoppen trives. Her går vaskemaskiner og tørketromler til stadighet, og ventilasjonen er på bunn, sier Stig Holm, daglig leder av Actum Norge.

Også soverommet er et sted hvor det ofte vokser sopp. En kommode eller et skap som står inntil en dårlig isolert vegg kan skape god grobunn for bakteriene.

Nye hus rammes også.

— Ofte skjer byggingen så raskt at nedbør som kommer ned i reisverket ikke får mulighet til å tørke tilstrekkelig, og dermed kan prosessen med muggsopp være i gang, sier Holm.

Store beløp

Det kan fort komme opp i store beløp dersom en skal rette opp soppskader, og det er huseierne selv som må betale regningen.

— Det kan koste alt ifra 5000 til 150.000 kroner i et vanlig bolighus, sier Holm. Men å få dekket regningen via forsikringsselskapet kan vise seg å være vanskelig.

— Det holder ikke med vanlig boligforsikring for å få dekket slike skader. Man må ha en spesiell type forsikring som går konkret på dette, sier informasjonssjef i Gjensidige Nor, Øystein Thoresen. Han henviser videre til Norsk Hussoppforsikring.

Men heller ikke de har forsikring som dekker muggsopp.

— Vår forsikring omhandler kun råtesopp som bryter ned treverket i hus, det gjør ikke muggsoppen, sier Odd Arne Sundby, Teknisk sjef i Norsk Hussoppforsikring.

Farlige soppsporer

Noen ganger er det synlig vekst av muggsopp. Da kan man se etter hvite, grønne eller svarte prikker på mur eller treverk. Andre ganger er soppen skjult inne i treverket, og det er vanskelig å vite om det. Likevel er det ikke selve soppen som er farlig, men sporene som sendes ut.

— Det er soppsporer overalt i luften, men det blir først farlig dersom konsentrasjonen per kvadratmeter er for høy, sier Holm.

Hver dag har Actum Norge en soppkontroll i Hordaland. Dersom det påvises for høy konsentrasjon av muggsopp er det ofte en stor prosess som settes i gang. Først av alt må en finne ut hvilken type sopp det er. Deretter er det flere alternative behandlingsmåter. Noen ganger må en rive vegger der soppen er, andre ganger holder det å sprøytebehandle stedet. I tillegg kan en tørrfogge rommet, det vil si å tåkelegge rommet med et middel som dreper muggsoppen.

— Alt dette er midler for å fjerne soppen. Det viktigste er det som skjer etterpå, nemlig hvordan du skal forebygge mot nye soppangrep, sier Holm.