Mannen tok selv kontakt med kommunelegen da han kom hjem fra Mexico med influensalignende symptomer, melder NRK Sogn og Fjordane .

Det er tatt prøver av mannen som sendes til Folkehelseinstituttet. Svaret kommer innen to dager.

Inntil videre har mannen fått beskjed om å holde seg hjemme.

Ingen nordmenn smittet

— Denne personen er i ferd med å bli frisk, så det er ingen fare for ham, sier fylkeslege Petter Øgar til NRK.

Ingen av nordmennene som har blitt testet for svineinfluensa, har så langt vært smittet.

Helsedirektoratet vurderer nå å fraråde nordmenn mot å reise til Mexico, hvor det mistenkes at 150 personer har dødd av svineinfluensa.

Fakta/ svineinfluensa

*Meget smittsom virussykdom med lav dødelighet hos svin.

*Sykdommen skyldes et influensa A-virus (myxovirus) med inkubasjonstid 1–3 dager.

*De fleste grisene blir brått friske igjen etter 5–10 dager, men hos enkelte dyr ledsages sykdommen av sekundærinfeksjoner forårsaket av bakterier. Svineinfluensa forekommer nå i de fleste svineproduserende land.

*Smitte fra gris til menneske kan skje, og da som regel til mennesker som er i nær kontakt med gris. Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. Diaré og oppkast kan også forekomme. I likhet med vanlig influensa kan svineinfluensa forverre en sykdom som den smittede hadde fra før.

*Legemidler som virker mot vanlig influensa virker også mot svineinfluensa. Både oseltamivir (varemerket Tamiflu) og zanamivir (varemerket Relenza) kan brukes.

*Smitte fra menneske til menneske er sjeldent. Før 2009 var det mest kjente tilfellet et utbrudd blant soldater på Fort Dix-basen i New Jersey i USA i 1976. Våren 2009 ble det et utbrudd av svineinfluensa som smitter mellom mennesker i USA og Mexico. I Mexico er flere mennesker døde av sykdommen, mens pasientene i USA har hatt et mildt sykdomsforløp og har blitt friske. Den har senere spredt seg til flere andre land med personer som har blitt smittet i Mexico, og det er fare for at utbruddet kan utvikle seg til en pandemi.

KILDE: Store Norske Leksikon