— British Airways, som flyr mellom Bergen og London flere ganger i uken, har som eneste flyselskap nektet å gi oss passasjerlister, sier politisjef Morten Ørn ved Fana politistasjon til Fanaposten, som først omtalte saken.

Det var i forbindelse med den økte terrorberedskapen forrige uke at politiet ba flyselskapene om å gi ut passasjerlister for flyvninger til Bergen Lufthavn Flesland.

— For politiet er det viktig i slike situasjoner som vi hadde forrige uke, sier Ørn til BT.

— Vi mener at de, i henhold til utlendingsloven, er pliktige til å utlevere passasjerlister når vi ber om det, fortsetter stasjonssjefen.

- Plikter å utlevere

Det er British Airways uenige i.

— Vi opererer i samsvar med krav fra norske myndigheter, og vil fortsette å gjøre det, heter det i en uttalelse fra flyselskapet til Fanaposten.

Ørn vil ikke gå i detalj om hvilke utfordringer dette har medført, men forteller at det har gitt en del ekstraarbeid i forbindelse med kontroll av enkeltpassasjerer. Dette kan ha ført til forsinkelser og køer, ifølge stasjonssjefen.

Lufthavndirektør Aslak Sverdrup sier at trafikken stort sett har gått som normalt, men at det har vært noen mindre forsinkelser på flyvningene til British Airways. Dette henger sannsynligvis direkte sammen med politiets mangel på passasjerlister fra selskapet.

— Det har nok en direkte sammenheng, for politiet har gjort mye mer kontroll på de flyvningene enn på andre, sier Sverdrup.

Vil følge opp

Ifølge stasjonssjef Ørn vil politiet nå følge opp saken med relevante myndigheter, for å se på hva som er riktig.

Det var torsdag forrige uke at PST og politiet gikk ut med varsel om en konkret og tidsbegrenset trussel mot Norge. Trusselen var knyttet til en ekstrem islamistisk gruppe med tilknytning til Syria.

I forbindelse med trusselmeldingen ble beredskapen styrket ved grenseoverganger, havner og flyplasser, deriblant ved Bergen lufthavn. Uniformert og bevæpnet politi var til stede ved Flesland frem til tirsdag. Da ble tilstedeværelsen trappet ned, selv om bevæpnet sivilkledd politi fremdeles er til stede politiberedskapen er høyere enn normalt.