Lasteskipet, som gikk på grunn i Bleivik utenfor Haugesund 15. desember 2000, har ligget til opphugging på Eldøyane på Stord.

— Slaggpikken falt ut av girkassen på skipet da vi begynte å hugge opp girsystemet på «Green Ålesund», sier Rune Pedersen, teknisk leder i Scandinavia Metall AS til avisen Sunnhordland.

Sveiseverktøyet har tydelige hakk etter å ha vært i klem mellom tannhjulene i giret, og Pedersen tror dette funnet kan være med å kaste nytt lys over havariårsaken.

Fryseskipet var lastet med 2400 tonn sild og 400 tonn makrell da båten gikk ned. Regningen for opprydningen av sjø og strender i Bleivika, kom på hele 86,4 millioner kroner.

— Funnet av slaggpikken hadde ingenting å si for det strafferettslige utfallet av «Green Ålesund»-saken, sa statsadvokat Rune B. Hansen i Økokrim til Sunnhordland tirsdag.

Det ble aldri tatt ut tiltale mot kapteinen på «Green Ålesund», Harald Søvdsnes. I sjøforklaringen kom det fram at et rør i maskinrommet sprakk slik at skipet mistet framdrift. Det har siden blitt stående som havariårsak.

Kaptein Harald Søvdsnes planlegger nå søksmål mot TV2, TVNorge og Haugesunds avis på grunn av det massive mediepresset han ble utsatt for etter havariet.