— I mc-miljøet er det ingen fordel å gjøre en dårlig jobb. Den som ikke klarer å fullføre oppdraget han har fått, kan havne i såkalt «bad standing» i miljøet. Muligheten for å få en høyere status er ikke nødvendigvis spolert, men det tar nok litt lengre tid før man blir prospect, eller fullverdig medlem, sier assisterende politidirektør Odd Berner Malme i Politidirektoratet til Drammens Tidende i dag.

Politiet i Bergen arbeider ut fra teorien om at Hells Angels ga en 31 år gammel drammenser oppdraget med å frakte 30 kilo hasj til Bergen sist fredag. Mottaker skulle være medlemmer i Union MC.

31-åringen, som er siktet for grov narkotikaforbrytelse, knyttes til MC-klubben Norsemen i Øvre Eiker. Denne klubben har uttrykt sympatier for Hells Angels. Nå spekuleres det i om transporten av hasjpartiet kan være en form for opptaksprøve i den verdensomfattende motorsykkelklubben, både for 31-åringen og Union MC.

— Det er vanskelig å vite på forhånd om dette faktisk er en opptaksprøve, eller ikke. Men vi vet at mange er i stand til å begå straffbare handlinger for å oppnå høyere status i miljøet. Det er også kjent at de som begår de straffbare handlingene, faktisk får en høyere status, sier en av Norges fremste eksperter på MC-kriminalitet, politiinspektør Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han er tilbakeholden med å kommentere hvordan man havner i «good» eller «bad standing», men bekrefter overfor Drammens Tidende at det blir sett på med blide øyne i miljøet, dersom man klarer å utføre oppdraget. Det er imidlertid langt fra sikkert at et vellykket oppdrag er nok til opprykk i formell klubbstatus.