Årets nyttårsaften er den første etter at forbudet mot raketter med styrepinne ble innført. Stuet bort på lagre rundt omkring i landet ligger ulovlig fyrverkeri til en utsalgspris på over 60 millioner.

– Jeg har så mye raketter liggende, du aner ikke, sier Jack Nilsen i Spectra Norge AS i Strandgaten.

_Les også:

Spent på reaksjonene_

Der blir de liggende mens vi går inn i et nytt år, men allerede til neste nyttårsfest kan de tas frem igjen – for dem som tar et lite kurs.

Skal lære oppskyting

I løpet av høsten 2009 skal det tilbys et kurs for «import, handel og bruk av pyrotekniske artikler». Bak kurset står Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og Norsk brannvernforening.

– Kurset vil blant annet gjelde for å skyte opp pinneraketter, forteller Eva Ulland, informasjonsrådgiver i DSB.

DSB presiserer imidlertid at det fortsatt vil være forbudt for privatpersoner å skyte opp raketter med styrepinne i årene fremover. Kurset er ment for profesjonelle, men er også mulig å ta for privatpersoner.

– For å bli profesjonell pyrotekniker må man ha gjennomgått det obligatoriske teorikurset hos Norsk Brannvernforening, bestått tilhørende prøve og ha deltatt på et visst antall oppskytninger av fyrverkeri klasse IV, heter det i en melding på DBS nettsider i dag.

Men vil importørene bli kvitt restlagrene når «den kvalifiserte bruker» kan kjøpe pinneraketter? Neppe, tror lederen i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, Rolf Terkelsen.

– Hvem gidder å ta et tre dagers kurs for å sende opp noen raketter? spør han.

Terkelsen frykter at bedrifter kan gå konkurs, og har på vegne av importørene gått til erstatningssøksmål mot staten.

– Staten har tatt vekk deler av næringsgrunnlaget vårt, og lagt ekstra kostnader på en utsatt bransje i tøffe tider. De har vedtatt et forbud uten å gi bransjen en overgangsordning, sier han.

Taus om søksmål

Selv om forbudet ble annonsert i fjor, ble ikke høringsrunden iverksatt før i vår. Og den endelige forskriften var ikke klar før i oktober.

– Saksbehandlingen har ikke vært god nok, sier Terkelsen.

Eva Ulland bekrefter at Justisdepartementet er varslet om søksmålet, men ønsker ikke å kommentere detaljene.

– Bakgrunnen for forbudet er de mange personskadene, sier hun.

I fjor var det 155 personskader. Syv av ti skyldtes bruk av pinneraketter.

– Vi gjør jo ikke dette for å ødelegge nyttårsfeiringen. Raketter skal være en del av feiringen, men vi ønsker ikke at folk skal skade seg, sier Ulland.

Også fyrverkeri som kan forveksles med leketøy omfattes av forbudet.

– Det gir et galt signal til barn og unge. De har ikke lov til å bruke fyrverkeri, og da skal det heller ikke se ut som leketøy, sier Ulland.

Rolf Terkelsen påpeker at han ikke er imot forbudet.

– Vi er selvsagt villige til å prøve alle ting som kan gjøre verden tryggere, men myndighetene må passe på at de ikke dreper bransjen underveis, sier han.

Hva synes du om rakettkurset? Si din mening i kommentarfeltet under.

Vegar Valde
SPENT: I dag begynner salget av fyrverkeri i Hordaland. - Jeg tror folk venner seg til batterier ganske kjapt, sier Nilsen.
Vegar Valde