— Dette er som manna fra himmelen. Hele reiselivsnæringen på Vestlandet og i Bergensregionen må være glad for dette. Nå må vi sammen se hva vi kan gjøre for å bedre markedsføringen av både Bergen og regionen på det europeiske turistmarkedet, sier reiselivssjefen i Bergen, Ole Warberg, til Bergens Tidende.

Ifølge sjefen for rutetilbud og inntektsstyring i Norwegian, Daniel Skjeldam, opplever flyselskapet nå en svært stor etterspørsel fra utenlandske passasjerer som vil til Bergen. Både det tyske og engelske markedet tar helt av. Bergen har et kjempepotensial som turistmål hele året, hevder han.

Berlin og Manchester

— Bergen har muligheter til å få den samme «boom'en» som kulturbyer som Krakow, Tallinn og Riga nå opplever, dersom byen markedsføres skikkelig i utlandet, legger han til.

Derfor lanserte Norwegian i går to helt nye flyruter. Allerede torsdag 6. april går det direkte flyrute fra Flesland til Manchester torsdager og søndager. Fredag 8. april åpnes ny direkterute mellom Flesland og Berlin. Denne ruten skal flys mandager, onsdager og fredager. I stor grad satses det på kveldsavganger fra Bergen. Laveste pris er 196 kroner per vei for begge ruter. Dermed kan Norwegian utnytte kapasiteten på de tre flyene og 100 pilotene og kabinansatte, som skal stasjoneres fast på Flesland.

Utvider ruter

I tillegg har Norwegian valgt å utvide sin nye rute mellom Bergen og Hamburg, som starter 4. mai, fra to til tre avganger ukentlig på grunn av stor etterspørsel. I sommersesongen blir det også flere avganger fra Flesland til søreuropeiske byer som Murcia (Alicante), Malaga, Nice og Dubrovnik.

— Å fly bergensere til nye reisemål til lave priser er selvfølgelig viktig for oss. Minst like viktig er den inngående trafikken. Vi regner med at opptil 60 prosent av passasjerene vil være tyske og britiske turister som vil besøke Bergen. Blir etterspørselen stor nok, øker vi antall avganger, sier Skjeldam.

En jobb å gjøre

Reiselivssjef Ole Warberg tar utfordringen. Allerede i går var representanter fra reiselivsnæringen på Vestlandet samlet for å møte ledelsen i Norwegian.

— Det europeiske markedet er utfordrende og et viktig satsingsområde. Vi har ønsket flere flyruter til og fra Bergen. Mangelen på setekapasitet er vært et problem. Den satsingen som Norwegian nå gjør i Bergen, utgjør et stort potensial for reiselivsnæringen. Derfor har vi en jobb å gjøre for å utvide sesongen og gjøre byen og landsdelen mer tilgjengelig på utenlandske språk og utvide opplevelsesmulighetene vinterstid, sier han.

275 millioner ekstra

Skjeldam sier at Norwegian sitter på prognoser som viser at selskapet trolig vil fly ca. 55.000 utenlandske turister inn til Bergen. Dette kan gi reiselivet i Bergensregionen over 275 millioner kroner i økt omsetning årlig. Når de nye rutene er i gang, vil Norwegian i de travleste periodene av sesongen ha opp til 137 ukentlige avganger fra Bergen til 14 forskjellige reisemål.

— Dette er veldig gledelig for Flesland.. Nå er utfordringen å ta vare på de rutene som er og blir etablert, og legge forholdene til rette for at Flesland kan tilby de nye flyselskapene både gode vilkår og et skikkelig passasjergrunnlag, sier lufthavnsjef Dag Aksnes.

GLAD FOR NYE FLYRUTER: Reiselivssjef Ole Warberg er glad for de nye flyrutene Norwegian starter til og fra Bergen. ¿ Vi skal markedsføre byen og regionen skikkelig, sier han.ARKIVFOTO: ØIVIND ASK