Den 46 år gamle rengjøreren ligger an til å bli den første i Norge som blir tiltalt etter folkemordet i Rwanda. Rettssaken mot ham vil høyst trolig starte i høst.

Familiefaren, bosatt på Landås, er siktet for å ha vært en leder i militsen som drepte minst 2000 mennesker i flere massakre i 1994. Til BT har flere vitner i hjembyen Kibungo fortalt hvordan mannen skal ha valgt ut mennesker på det lokale sykehuset.

De ble siden massakrert av millitsen.

100 dager

Rundt om i Kibungo, en regionhovedstad to timer unna hovedstaden Kigali, ligger flere massegraver norsk politi knytter til 46-åringen.

— Vi ferdigstiller nå etterforskningen i saken, slik at vi kan avgjøre vår innstilling om påtale, sier politiadvokat Marit Formo i Kripos på telefon fra Rwanda. Der avhører norsk politi vitner og fotograferer åsteder sakene norsk politi jobber med.

46-åringen har sittet i varetekt siden mai i fjor. Mandag denne uken ble varetektsfengslingen på nytt forlenget for åtte nye uker i Bergen tingrett. Mannen nekter all straffskyld.Folkemordet i Rwanda ble gjennomført i løpet av 100 dager våren og sommeren 1994. Anslagsvis 800.000, de fleste tutsier, ble massakrert. I forkant av folkemordet ga det daværende hutu-regimet ut hatpropaganda mot tutsiene. Tutsiene var tradisjonelt den styrende klassen i Rwanda.

Gjennom Interpol har rwandiske myndigheter etterlyst personer de mener var delaktig i folkemordet. I flere europeiske land er personer dømt for folkemord. En egen domstol i Arusha, Tanzania, har tiltalt og dømt flere av hovedpersonenen bak folkemordet.

— Gjemte tutsier

Tiltalt for folkemord, risikerer mannen 21 års fengsel i Norge. Han kom hit på familiegjenforening for over ti år siden. Siden har han jobbet blant annet som rengjører.

Ifølge 46-åringens forsvarer, Harald Stabell, sier mannen tvert om at han hjalp tutsier å gjemme seg under folkemordet. Dette har også vitner bekreftet overfor BT.

Statsadvokat Petter Mandt sier en rettssak mot mannen vil bli langvarig.

— Det er riksadvokaten som tar ut tiltale, og forhåpentligvis vil det kunne skje så raskt som mulig. Mannen sitter i varetekt, og det betyr at politi og påtalemyndighet har et ansvar for å få saken behandlet.

OVERLEVENDE: Eugene Ndongozi overlevde en massaker han sier ble ledet av den 46 år gamle mannen bosatt i Bergen. I tillegg til machetekutt på ryggen, er flere av fingrene kuttet av.
Sean Meling Murray