I går undersøkte Bergens sjøfartsmuseum myntfunnet ved Sotra, blant annet med metalldetektor.

— Vi har ikke funnet noe som kan kaste lys over funnet. Det er en del mynter på bunnen, men vi kan ikke knytte det til noe bestemt forlis. Hva det skriver seg fra, blir bare gjetting, sier amanuensis Arild Marøy Hansen ved Bergens Sjøfartsmuseum.

Vet du hvor myntene kan ha kommet fra? Send oss tips på tips@bt.no!

Et trestykke som ble funnet har trolig vært bunnen i en kiste eller skuff. Selv tror amanuensen at noen har kastet eller mistet noe som har vært fylt med kobbermynter.

Fremdeles mynter igjen

— Det som er så rart, er at det bare er femøringer og ettøringer. Ingen toøringer, som var en like vanlig mynt på den tiden. Ingen femtiøringer og kronestykker. Og ingen mynter er nyere enn 1941, sier Karstein Turøy, en av dykkerne som fant myntene.

Han lurer derfor på om det kan ha skjedd noe under krigen. Turøy og kameraten Bjarte Myksvoll var på et ukentlig kveldsdykk i regi av Sotra Sportsdykkerklubb da de sist torsdag kveld kom over «skatten» på havbunnen.

— Jeg synest det er veldig rart. Faren min kommer ikke så langt derfra, og han sier at det hadde det vært helt utenkelig for dem å kaste penger på havet på denne tiden, sier Turøy.

Spent på historien bak

De to kameratene hentet opp ytterligere 150 mynter under mandagens dykk, men har latt det ligge igjen en del mynter til fremtidige dykkere. Funnet ble gjort på omtrent 20 meters dyp, nord for Algerøy. Sotra Sportsdykkerklubb har den nøyaktige posisjonen.

— Det er først og fremst historien bak funnet vi er ute etter. Dette er ikke noe du kaster over bord uten videre, sier Turøy.

Ettersom myntene ikke kan knyttes til et eldre funn eller forlis, er de ikke et kulturminne i lovens forstand.

En planke viste vei

Dykkerne fant myntene tilfeldig, da de la merke til en planke som stakk opp av sanden under kveldsdykket før helgen. De hentet opp rundt 300 mynter. De har ligget oppi noe som minner om en striesekk.

— Først trodde vi det var lekemynter eller mutterskiver, men da vi gnidde på dem og så Kong Håkons symbol, skjønte vi at det var snakk om litt eldre mynter, forteller de.

Har du noen anelse om hvor myntene kan komme fra? Diskuter saken her!

HVORDAN HAVNET DE HER?: Dykkerne har ikke funnet noe sammenheng mellom myntene og et forlis i havet nord for Algerøy. Kanskje du vet noe?
Elling U. Wammer, Bergens Sjøfartsmuseum
Caroline Christiansen
Caroline Christiansen
Caroline Christiansen
Caroline Christiansen