Med to byråder ute, åpnes i utgangspunktet døren for nye politikere som ønsker å komme inn i toppledelsen i kommunen.

KrFs gruppeleder Filip Rygg sier at han skal i samtaler med byrådsleder Monica Mæland onsdag morgen om hvordan det nye byrådet blir seende ut. Han avviser på det nærmeste at han er kandidat til noen byrådsplass.

— Jeg har drømmejobb som gruppeleder i bystyret og er kandidat til Stortinget. Dere må nok se en annen vei, sier Rygg.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Frp-vakuum Men kanskje skal en ikke se utenfor de fem som sitter i byrådet i de hele tatt.

Usikkerheten rundt byrådets fremtid kan nemlig gjøre at Monica Mæland fortsetter med det laget hun sitter igjen med, og dropper innbyttene.

I tillegg til Mæland blir hennes partifeller finansbyråd Christine B. Meyer og kultur og næringsbyråd Henning Warloe (H) sittende. Det gjør også Tomas Moltu og Lisbeth Iversen fra KrF. Fem byråder klarte Mæland seg med i hele forrige periode, og det er en løsning som åpenbart blir vurdert nå som Frp har forlatt skuten.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

To «superbyråder»?

En løsning på kabalen kan være at Lisbeth Iversen overtar hele saksområdet til byggesaksbyråd Øistein Christoffersen. Ansvaret for det fagfeltet har Iversen hatt før.

Da mangler bare Mæland en erstatter for helsebyråd Liv Røssland. En mulighet er rett og slett at byrådslederen tar den jobben selv. Velger Mæland en slik løsning, vil det kun være midlertidig. Men usikkerheten knyttet til det å være et mindretallsbyråd, kan gjøre en slik løsning aktuell for byrådslederen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Stokker om

Alt tyder på at Mæland uansett må stokke om i byrådet etter stortingsvalget i høst. Kulturbyråd Henning Warloe er trolig på vei til Stortinget. Ved lage en midlertidig byrådsløsning kan Mæland slippe å stokke om i to omganger.

Om Mæland velger å hente inn nytt mannskap, kan Trude Drevland være aktuell for jobben som helsebyråd. Den erfarne Høyre-damen var også helsebyråd i forrige byrådsperiode. Da må eventuelt en ny varaordfører velges.

Et annet alternativ er at KrF får en ny byråd. En mulig kandidat kan Robert Erlandsen være.

— Hvordan det nye byrådet blir seende ut, skal vi komme tilbake til, sier Monica Mæland.

— Frp går inn igjen

En som tror at Mælands nye byråd snart får selskap, er Venstres Hans-Carl Tveit.

— Jeg tror Frp går inn igjen i byråd før denne perioden er over. Når bompengesaken er ferdig, er alle problemene ryddet av veien for Frp, mener Tveit.

Les også: Derfor gikk Frp ut av byrådet

Hva synes du om at Frp trekker seg fra byrådet? Si din mening her.

Ørjan Deisz