Torsdag ettermiddag den 21. juli på Hylkje i Åsane, ligger Ingvild Myking og hviler seg på en sofa hjemmet sitt. Mens hun ligger der blir hun stukket med en kniv i brystet og i halsen.

Ingvild Myking dør av forblødning. Ingvilds ti år gamle datter og hennes klassevenninne blir vitner til at hun ligger blodig på sofaen. Deretter skjer marerittet for datterens venninne som blir voldtatt på grovt vis.

21 års forvaring

34 år gamle Rune Pedersen er nå tiltalt både for overlagt drap og for grov voldtekt av den ti år gamle jenten.

Pedersen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Av tiltalen Riksadvokaten har tatt ut, går det frem at Pedersen skal ha tatt kvelertak på den ti år gamle jenten — og truet både henne og drapsofferets datter på livet før voldtekten. 34-åringen skal ha sagt at han ville drepe dem hvis de ikke var stille.

Statsadvokat Arild Oma varsler at det vil bli lagt ned påstand om forvaring med en tidsramme på 21 år. Rune Pedersen er tidligere dømt for brutale ran på Østlandet. Ved et tilfelle tok han et kvinnelig gissel. Da hun rømte brukte han bilen som våpen og kjørte over henne.

— Vi mener det er en overhengende fare for at han kan gjøre nye alvorlige lovbrudd igjen. Blir han dømt etter tiltalen, kan han i prinsippet sitte inne på livstid. Forvaringen kan utvides før tiden er gått ut, sier statsadvokat Arild Oma.

Mangler motiv

Beate Hamre er bistandsadvokat for de to jentene og familien til Ingvild Myking.

— De har det vondt, men det går etter forholdene bra med dem. De er lettet over at saken har tatt et steg videre, sier hun. Politiet har ikke kommet til bunns i motivet for ugjerningen.

Politiets største problem er at den drapssiktede 34-åringen hele tiden har nektet å la seg avhøre.

— For de pårørende er det en ekstrabelastning å ikke vite hva som er motivet for den grufulle handlingen, sier bistandsadvokat Beate Hamre.

— Familien har et sterkt håp om at den siktede vil forklare seg, slik at de kan få svar på de mange spørsmålene de har, fortsetter hun.

Tidligere i høst ble den drapstiltalte 34-åringen erklært som strafferettslig tilregnelig.

Rapporten som rettspsykiatere har skrevet, slår fast at Rune Pedersen kan straffes med fengselsstraff.

Dersom han hadde vært strafferettslig utilregnelig, kunne han bare blitt dømt til psykiatrisk behandling.

Privat