– Svømmeanlegget på Gamlingen i Stavanger er helårsåpent, og da synes jeg ikke vi kan være dårligere i Bergen, sier Gjesdahl, som er driftssjef i Bergen kommunale bygg (BKB).

Han viser vei gjennom den gamle herregarderoben på Nordnes sjøbad og ut til bassenget. Råtne treplanker ligger henslengt langs bassengkanten. Håndverkere sager i nye planker og skuffer steinmasser. Sjøbadet er midlertidig omgjort til byggeplass, og det er store ting på gang.

Fem millioner

I 2010 er sjøbadet 100 år og innen den tid skal det pusses opp for rundt fem millioner kroner.

– Det første som kommer er nye garderober og dusjer med varme, skikkelige toaletter og badstu, sier Gjesdahl.

Dette skal etter planen stå ferdig til sesongåpningen den 18. mai. I løpet av høsten er det også håp om å få sikret kaien ved avkledningsbåsene på det som heter Senilsiden.

– Kaien skal utvides slik at det blir forsvarlig å hoppe ut i sjøen derfra. I dag må man hoppe veldig langt ut for å unngå å skade seg, sier Gjesdahl

Ønsker spleiselag

Neste fase av oppussingen er en teknisk utbedring av bassenget, for å tilfredsstille alle lover og forskrifter. Til sist er målet å få stupetårnet på plass igjen.

– Men stupetårnet er ennå ikke med i de konkrete planene. Flere aktører er interessert i å gi gaver, og det hadde vært fint å få til et spleiselag, sier driftssjefen.

Med varme både til lands og til vanns, er det ingenting i veien for at sjøbadet kan holde helårsåpent, mener Gjesdahl. Men han kan ennå ikke si med sikkerhet at det vil skje.

– Muligheten for å holde helårsåpent vil i hvert fall være der. Så gjenstår det å se om bergenserne tar utfordringen, sier Gjesdahl.

Ny gammel fasade

Utvendig skal sjøbadet få tilbake sitt gamle utseende.

– Fargen på bygget, som heter lerkegrønn, skal bevares. Den er faktisk fredet. I tillegg kommer det på plass fire— og seks rams-vinduer av den gamle typen, sier driftssjefen.

– Fantastisk

Siren Tyborgnes er tidligere svømmer og med i svømmegruppen Bergen og Omegn Masters (BOM), som er flittige brukere av sjøbadet. De har etterspurt bedre fasiliteter i lang tid.

– Kommunen har kommet med mange lovnader uten at noe har skjedd. Så vi har ikke hatt så stor tro på det. Men hvis byggearbeidet nå faktisk er i gang, er det fantastisk, sier Tyborgnes.

Hun og de andre svømmerne har lenge drømt om helårsåpent sjøbad.

– De klarer det i Stavanger, så hvorfor skal ikke vi klare det her? Nordnes sjøbad er jo også veldig mye finere, sier hun.

Er vannet varmt nok, er det ikke noe problem å svømme ute selv i minusgrader, mener Tyborgnes. Bassenget på Nordnes sjøbad holder rundt 25 grader.

– Flere svømmere får astma- og allergiplager av å svømme i innendørsbasseng. Et helårsåpent utendørsbasseng vil derfor være kjærkomment. Nå gjenstår det bare å se om drømmen vår blir virkelighet, sier hun.

Hva synes du om planene for sjøbadet? Vil du våge deg uti også om vinteren? Skriv et innlegg i kommentarfeltet under.

OPPUSSING: Nordnes sjøbad er midlertidig omgjort til byggeplass. Sjøbadet skal pusses opp for rundt fem millioner kroner frem mot hundreårsjubileet i 2010.Her er det Bermorza Maziev som er i sving.
Larsen, Bjørn Erik
SJEFEN: Driftssjef Per Fredrik Gjesdahl i Bergen kommunale bygg (BKB) lover at rehabiliteringen ikke skal gå utover publikum, og at sjøbadet åpner som vanlig 18. mai.
Larsen, Bjørn Erik
IVRIGE SJØBADERE: Hilde Hjertnes (f.v.), Marit Trå Hernes, Siren Tyborgnes og Katrine Hjertnes har lenge etterlyst bedre fasiliteter ved Nordnes sjøbad. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
GAMLE DAGER: Nordnes sjøbad har lenge vært en populær fritidsarena. I 2010 fyller badet 100 år. FOTO: BERGEN KOMMUNE