Da blåste det sterkt hele 16 av månedens 31 dager, viser tall fra Meteorologisk institutt. Uværet de siste ukene skyldes uvanlig sterk nordavind. Både i Sogn og Fjordane og i Nordland ble det 4. desember målt nordavind opp i 32,9 meter i sekundet, noe som tilsvarer orkan styrke. Ifølge klimaforskere kan vi trolig vente oss mer styggevær nordfra.

— Vi er inne i en periode med flere stormer fra nord, noe som er uvanlig, men ikke oppsiktsvekkende, sier klimaforsker Knut Harstveit ved Meteorologisk institutt i Oslo.

— Vanligvis er det vind fra sørvest som tar hardest på kysten. Det går noen år mellom hver gang dette skjer, men da kommer det gjerne flere stormer på en gang, sier han.

- Ekstremt vær

Vindkastene har fått store konsekvenser over hele landet. I Nordland gikk en passasjerbåt på grunn. Flere kjøretøyer ble blåst av veien. På Østlandet var over 50.000 husstander uten strøm. I helgen holdt Hurtigruten MS «Midnatsol» på å gå på grunn under en maskinstans. På Vardetangen i Sogn og Fjordane blåste ekspressbåten «Solundir» søndag inn i kaien på vei nordover. Samme dag lå MS «Fjord Norway» værfast i Hanstholm og ble tretten timer forsinket. Som om ikke det var nok, ble hurtigruteskipet «Trollfjord» i går holdt igjen i Molde på grunn av storm med 18 meter høye bølger.

Fjellovergangene stengt

Tett snødrev og sterk vind førte til store forsinkelser på Bergen Lufthavn Flesland i går, mens flyplassen i Florø var fullstendig stengt på grunn av sidevind.

Uværet rammet også fjellovergangene. I går formiddag hadde bilister som skulle hjem, eller østover, valget mellom kolonnekjøring på E134 over Haukelifjell eller fri ferdsel med redusert sikt på E16 over Fillefjell. Alle andre fjelloverganger var stengt på grunn av uvær.

— Været skal bedre seg tirsdag, så da er det håp om at noen av dem åpner igjen. Men bilister som skal over fjellet bør ringe Veivesenets telefon 175 og sjekke før de legger ut på tur, sier vaktoperatør Gunn Hellesøe ved Statens vegvesen.

Klimaforsker Knut Harstveit kan heldigvis berolige oss med at desemberstormene i år ikke representerer noen varig klimaendring.

Tviler på hvit jul

Mange gledet seg over helgens lille snøfall, men ifølge meteorolog Kristine Gjesdal ved Vervarslinga for Vestlandet, blir ikke det tynne snøteppet liggende.

— Tirsdag blir det mildere, og da går nedbøren over til regn, forteller Gjesdal.

Varselet for resten av uken tyder på mildvær og mye regn frem mot helgen, men fra lørdag av tørker det opp og blir kaldere.

— Drister du deg til å spå noe om julaften? Blir det hvit jul i Bergen?

— Nei, det tør jeg ikke si noe om. Sjansen for snø til jul er fifty-fifty, sier Gjesdal, mens kollega Haakon Melhus gjetter på at det ikke blir snø på julaften i år heller. Sist det skjedde i Bergen, var i 1995.

VINDFULLT: Det blåste friskt i Bergen havn mandag. Og det blir trolig mer vind enn snø på julaften i år.<br/>Foto: ARNE NILSEN