Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen spiller med åpne kort i kampen om førsteplassen på Høyres liste foran kommunevalget neste år.

Dersom hun ikke får førsteplassen på nominasjonsmøtet senere i høst, trekker hun seg som byrådsleder.

— Får jeg ikke tillit fra partiet under nominasjonsmøtet, kan jeg ikke forvente å ha tillit fra andre, så da vil jeg gå av, uttalte hun til BT i tirsdagens avis.

Han var borte i tolv år. Nå vil Smith Sivertsen til topps. I dagens BT sier Martin Smith-Sivertsen at han vil gi den sittende byrådslederen kamp om plassen.

- Stolt-Nielsen sier hun trekker seg dersom hun ikke blir nominert på førsteplass. Ville du vært villig til å ta over allerede i oktober?

— Det er i utgangspunktet en situasjon man må behandles i oktober, hvis den oppstår. Men det lange og det korte svaret er at dersom det blir nødvendig, så gjør jeg det.

En ny byrådsleder trenger nemlig ikke å sitte i bystyret fra før:

"Når den parlamentariske situasjonen i bystyret tilsier det, har ordføreren på bystyrets vegne plikt til å gi en byrådslederkandidat i oppdrag å danne nytt byråd. Den kandidaten som ordføreren etter politiske sonderinger antar kan samle størst oppslutning i bystyret for sitt byråd, skal utpekes." heter det i reglementet for byrådet.

Positive tilbakemeldinger

Martin Smith-Sivertsen sier tilbakemeldingene har vært positive etter dagens oppslag i BT. Noe negativ respons på at han utfordrer byrådslederen bedyrer han at han ikke har fått.

— Nei, tvert imot. Det er jo en nominasjonsprosess som pågår nå i partiet, så dette er det riktige tidspunktet å si fra om hva man vil.

Bydelslagene som utgjør Høyres representantskap, og som dermed avgjør nominasjonsmøtet 23. oktober, er positive til å få flere kandidater å velge mellom. Det viser en rundspørring som BT har gjort blant lederne.

Vil vrake Stolt-Nielsen

Atle Fasteland, leder for Arna Høyre er den eneste av bydelslaglederne som gir klart uttrykk for hvilken kandidat han støtter.

— Jeg synes det er greit at vi har flere kandidater. Jeg sa i sommer at jeg ønsket forandring. Jeg er positiv til Smith-Sivertsens kandidatur, men vil først snakke med min egen bydelsforening før jeg tar endelig stilling, sier Fasteland.

KLAR: Atle Fasteland, leder i Arna Høyre.

Han lanserer dessuten en tredje kandidat:— Dag Skansen kan også være en kandidat. Jeg har ingen problem med å samarbeide med noen av de to mennene.

- Hva med Stolt-Nielsen?

— Personlig samarbeider jeg godt med henne, men prosessen rundt Bybanen var ikke god. Det er ikke til å legge skjul på, sier Fasteland.

Han er dessuten bekymret for problemene med å sette sammen et nytt byråd.

— Hvem vil gå inn når de ikke vet hva som skjer med byrådslederen? Dette er en veldig krevende situasjon for partiet, sier Fasteland.

- Trenger bedre dialog

Jana Midelfart Hoff, leder for Årstad Høyre, sier at Smith-Sivertsens utspill kom overraskende på henne.

— Men jeg sitter sammen med ham i programkomiteen, og der gjør han et seriøst og godt arbeid. Det er bra med flere kandidater, og jeg oppfatter Martin som en seriøs kandidat.

Hun frykter ikke at strid og konflikt vil ødelegge for partiet.

— Dette må vi kunne klare. Så lenge folk ikke har skjulte agendaer, så er dette en vanlig prosess. Det er bedre at folk sier fra enn at de dukker opp som paddehatter i siste liten, sier hun.

Årstad Høyre skal ha styremøte 25. august, der de vil ta opp nominasjonen. Hoff sier at bydelslaget er opptatt av at det må skje endringer.

— Det er viktig å få god dialog mellom rådhuset og resten av partiorganisasjonen.

- Betyr det at du ikke mener den er god nok?

— Den kunne vært bedre enn den har vært den siste tiden. Bybanesaken viste jo at man ikke var flink nok på det.

- Alltid bra med konkurranse

Bjørn T. Solberg, leder i Ytrebygda Høyre, er også tilfreds med at det er flere kandidater å velge mellom.

— Det er alltid positivt med en konkurransesituasjon. Det blir spennende å se om det kommer enda flere. Jeg tror det er sunt for partiet og byen.

Et stort spørsmål for bydelsforeningene er om de skal binde sine delegater til nominasjonsmøtet til å stemme for én kandidat.

— Vi skal ha styremøte der vi tar stilling til det. Det blir et spørsmål om man skal stemme som bydel eller stå fritt. Det må nok hver enkelt bydelsforening avgjøre for seg, sier Solberg.

Chris Jørgen Rødland, leder for Fyllingsdalen Høyre, sier følgende:

— Det er først og fremst positivt at byens største parti kan ha en god og bred diskusjon rundt lederskikkelser. Det er et godt demokratisk prinspipp at en sittende leder kan risikere å bli vraket ved neste nominasjon. Når det er sagt, så synes jeg Ragnhild har gjort en solid innsats i en vanskelig jobb, sier Rødland.

- Ordentlige mennesker

Både Arent Kragh, leder i Bergenhus Høyre, og Neshe Lie, leder i Fana Høyre, sitter i nominasjonskomiteen som skal legge frem en innstilling i september. Derfor er de uvillige til å svare på noen spørsmål om kandidatene.

— Men dette er ordentlige og skikkelige mennesker. Det vil bli tatt et valg, og det vil partiet leve greit med. Det blir selvfølgelig spennende, sier Kragh.

— Partiet kommer til å håndtere dette på en ryddig måte, sier Lie.

Dag Håkon Steinset Myrdal, leder i Laksevåg Høyre, sier dette:

— Laksevåg Høyre vil ha møte i slutten av måneden der spørsmålet om nominasjon vil tas opp - det er derfor for tidlig å konkludere med hva Laksevåg Høyre vil ønske.Personlig finner jeg Martins kandidatur spennende og har svært god erfaring med ham som leder.

BT har ikke fått tak i lederen i Dag Skansens lokallag, Åsane Høyre.