ØIVIND ASK

Kanskje kan Bergenhus en gang i fremtiden bli et kultursentrum, for nå planlegger Forsvarsbygg å leie ut to bygninger på området, Artilleribygningen fra 1600-tallet og Ingeniørbygget fra 1917.

— Vi ønsker å skape flere aktiviteter her, samtidig som vi bevarer egenarten, sier festningsforvalter Magnar Rusten.

— Derfor mener vi at et serveringssted ville passet perfekt i Artilleribygningen. Utleie av disse to tomme bygningene kan være vårt bidrag for å få flere besøkende inn på området, også som en tilknytning til Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, seier han.

Forsvaret eier fortsatt

I dag er det Forsvarsbygg ved Nasjonale festningsverker som disponerer festningsområdet, mens Statsbygg forvalter tårnet, hallen og den tilhørende stallbygningen. Driften av disse er lagt til Bryggens Museum.

Resten av området er med andre ord forbeholdt militæret, men det er likevel et samarbeid mellom Bryggens museum, Bergen kommune, Kommandantskapet og Nasjonale festningsverker om bruken. Lenge var det spørsmål om kommunen skulle overta Bergenhus, men Forsvarsdepartementet har bestemt at de fortsatt skal beholde området. Derfor har flere militære flyttet inn på området igjen, og i mars kommer HV. Da blir det i alt ca. 150 militære kontorarbeidsplasser på Festningen.

Mer enn en snarvei

Hvis Forvaret hadde gitt slipp på området, kunne Bergenhus utviklet seg til noe mer enn en gangvei mellom Bryggen og Skuteviken, og bli det manglende leddet som virkelig holdt sammen byen og områdene nord for sentrum.

Her kunne for eksempel vært skredderverksted, smie, filmstudio, fotograf, teater, museer, musikkstudio, opera ...

Nå vil Forsvaret endelig tilby to viktige bygninger. Særlig den ene må være utrolig attraktiv. På haugen like nordvest for Håkonshallen ligger Artilleribygningen fra 1600-tallet med utsikt mot Festningskaien, Vågen og Nordnes.

For turistene i Håkonshallen og Rosenkrantztårnet ville det være naturlig å stikke innom her og ta en matbit i et spennende gammelt hus, eller på bakken utenfor under det store treet.

Noen meter fra skal det til sommeren arrangeres utendørs opera for tiende året.

Vekk fra byens larm

Ved Nordre sortiport i murvollen ut mot Bontelabo og den falleferdige trappen opp til Sverresborg, ligger Ballasttangens bastion som sto ferdig utbygd i 1690. Nesten skjult for trafikken bak de eldgamle murene ligger Ingeniørbygget fra 1917, og dette er det andre huset Forsvarsbygg vil leie ut.

Det tre etasjers kontorbygget virker ikke særlig spennende, men har mange muligheter der det ligger lunt til, idyllisk med de store trærne og vekk fra trafikkstøyen.

Hvem som har nytte av området i dag?

Plenene er i det minste et stille friområde. Folk soler seg om sommeren, vi ser at hundeeierne lufter vennene sine. Noen går tur.

De to bygningene har vært annonsert i avisene, men hvor stor interesse det er vet vi foreløpig ikke.

— Vi får se etter hvert, sier Magnar Rusten som viser oss rundt på vegne av Forsvarsbygg. Men han håper at mange melder seg.

ARTILLERIBYGNINGEN: Det gamle, fredete huset fra 1600-tallet har fronten ut mot Vågen, der det ligger på haugen noen meter nord for Håkonshallen. Vi tipper det blir rift om huset på Bergenhus med byens flotteste beliggenhet.
BAKSIDEN: Festningsforvalter Magnar Rusten har låst etter å ha vist oss interiøret.. Oppe til venstre ser vi litt av nordveggen på Håkonshallen.
SKAL OGSÅ LEIES UT: Også det store Ingeniørbygget fra 1917 har stort potensiale for den som vil inn på et flott historisk område.<br/>Foto: GIDSKE STARK