13. august i fjor var terrorsiktede Anders Behring Breivik tilbake på øyen hvor han hadde tatt livet av 69 mennesker bare tre uker tidligere. Formålet var å la ham beskrive, i detalj, hva han gjorde og hvor han bevegde seg. Men åstedsavhøret, som ble gjennomført under strenge sikkerhetstiltak, hadde også et annet formål.

Nemlig å hjelpe Breivik med å huske detaljene han hadde glemt.

Denne metoden kan bli høyaktuell også i Os-saken. 18-åringen som er siktet for å ha voldtatt og drept Hilda Feste (98) har helt siden pågripelsen tirsdag i forrige uke, fastholdt at han fikk blackout drapskvelden.

— Stimulerer minnet

— Å gjennomføre avhør av en mistenkt på åstedet for forbrytelsen, er med på å stimulere minnet, dersom hukommelsestapet er reelt. Dette prinsippet hersker det bred enighet om i forskermiljøet. Fremgangsmåten forutsetter at mistenkte ønsker å bidra til sakens oppklaring.

Det sier politioverbetjent Asbjørn Rachlew, som har tatt doktorgrad i politiets etterforskningsmetoder. Han fungerer også som faglig rådgiver i politiets mange avhør med Anders Behring Breivik.

Politiet i Hordaland vil foreløpig ikke bekrefte om det vil bli aktuelt å ta 18-åringen med til Hilda Festes leilighet, i et forsøk på å trigge hukommelsen hans.

— Det jeg kan si, er at det er en vanlig metode for politiet. Jeg vil ikke være mer konkret om hva som eventuelt er planlagt i denne saken, sier politiadvokat Sidsel Isachsen.

- Vanlig politimetode

Avhørsekspert Asbjørn Rachlew trekker frem et mer hverdagslig eksempel for å illustrere hvordan det å oppsøke et åsted kan trigge hukommelsen.

— Du sitter på kontoret ditt, og oppdager at du ikke har flere papirark igjen. På vei til rekvisitarommet møter du først sjefen din. Han lurer på hvordan du ligger an med arbeidsoppgavene dine. Så treffer du en gammel kollega du ikke har sett på lenge, og blir stående og prate. Plutselig har du glemt hvorfor du i det hele tatt reiste deg.

— Hvis du da går tilbake til utgangspunktet, i dette tilfellet kontoret ditt, vil du ganske kjapt få sanseinntrykk som stimulerer minnet, og alt blir klart for deg, fortsetter Rachlew.

Han understreker at han ikke har kjennskap til detaljene i Os-saken, og at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Positiv forvarer

18-åringens forsvarer har ennå ikke diskutert et eventuelt åstedsavhør med sin klient.

— Vi er svært opptatte av å få kartlagt bevegelsene hans den kvelden, og en slik rekonstruksjon vil være et naturlig hjelpemiddel. Jeg vil tro at politiet vil forsøke å få dette til på et eller annet tidspunkt, men dette må vi komme tilbake til, sier advokat Rolf Knudsen.

18-åringen har ifølge Knudsen brukt mye tid siden pågripelsen på å rekonstruere kvelden i sitt eget hode. Siden han ble overført til enecelle i Bergen fengsel, har han skrevet to fulle A4-sider om drapskvelden.

Ennå har ikke skriveøvelsen bidratt til å fylle hullene i hukommelsen.

— Han opplever det som fortvilende og vanskelig at han ikke klarer å huske noe, sier Knudsen.