• Konkurransen er knallhard. Små aktører opplever det som forferdelig vanskelig å trenge inn på markedet, sier Petter Nome i Flyktningerådet.

LENA VERMEDAL

Organisasjonenes kamp om din og min giverglede blir stadig sterkere. Lilleputt og nystartede Kreftforeningen kamp mot kreft fikk en tøff start i konkurranse med velvoksne Kreftforeningen.

Flyktningerådet er en av fem store organisasjoner i Norge som driver innsamling til humanitært arbeid.

— Jeg vil ikke si at de store skviser de små, men det koster penger å lykkes, sier kommunikasjonssjef Petter Nome.

Kirkens Nødhjelp har vært i bransjen i 30 år. Denne uken satte de ny innsamlingsrekord med 27 millioner kroner i Fasteaksjonen.

— Konkurransen er blitt større. Mange vil ha del i nordmenns gavmildhet. Men selv om konkurransen øker, får vi stadig inn mer, sier Tarje Iversen Wanvik, kampanjeleder i Kirkens Nødhjelp.

Norges Røde Kors opplever ikke konkurransen som et problem.

— Vi opplever like stor giverglede selv om det blir flere aktører, sier Anne D. Nilsen, pressesjef i Norges Røde Kors.

Det finnes ingen offentlig myndighet som har kontroll over innsamlingsaksjoner i Norge. Den eneste vaktbikkjen på området er Innsamlingskontrollen (IK) - en uavhengig stiftelse opprettet av humanitære organisasjoner i 1991.

I dag er 60 organisasjoner registrert, og det er frivillig å melde seg inn. De kan ikke si noe konkret om seriøsiteten til innsamlingsaksjoner som ikke er registrert i IK.