I Bergen KrF har Bergens Tidende avdekket at de frikirkelige og karismatiske menighetene har et stort flertall av medlemmene i partiets bystyregruppe. Disse vil samarbeide med Frp, og det splitter KrF i Bergen.

Hvor alvorlig tar den lokale partiledelsen uenigheten? Svært alvorlig, skal man tyde lederen for representantskapet i Bergen KrF, Arvid Nilssen.

Tirsdag nektet Nilssen å gi Bergens Tidende navnene på medlemmene i KrFs representantskap. Avisen ville lodde stemningen foran dagens representantskapsmøte som skal ta stilling til byrådssamarbeidet med Frp.

Uroen kan beskrives med andre eksempler. Tirsdag var det umulig å få kommentarer til situasjonen fra noen av de fremste KrF-politikerne, det være seg bystyremedlemmer eller hovedstyremedlemmer.

I KrF er tendensen til å stenge omverdenen ute fra det indre partiliv større enn i andre partier. KrF er gjennomgående svært lukket, partimedlemmer er forsiktige med å uttale seg om indre forhold og det er få lekkasjer. Arvid Nilssens forsøk på å hindre BT i å komme i kontakt med partiets tillitsvalgte, kan derfor synes å være helt i partiets ånd.

Når det denne gang lukker seg ekstra godt til i KrF, henger det trolig sammen med at konflikten har fått nasjonale overtoner.

Til Politisk Kvarter i NRK P2 sier Bjarte Ystebø som leder et av lokallaget i Bergen, KrF Vest, at perioden med Bondevik/Lilletun/Stensnæs/Svarstad Haugland-dominans er over. «Den har virkelig tatt det lojale kristenfolket.»

Det som nå skjer, i følge Ystebø, er at Israelvennene er i ferd med å ta makten i partiet. Ystebø er også redaktør i den kristenkonservative avisen Norge idag.

Uttalelsene viser at bergensopprørerne ser lengre enn til byrådet i Bergen, noe lederen for hovedstyret, Tomas Moltu, bare understreket da han uttalte i det samme programmet: «Det er mer naturlig for meg å samarbeide med Frp enn Venstre, som er et ekstremt verdiliberalt parti.»

Uttalelsen kom samtidig som partileder Dagfinn Høybråten understreket at avstanden til Frp er for stor til at det er aktuelt med et regjeringssamarbeid. Mens Venstre-leder Lars Sponheim maner til samling i sentrum. Det er mot sentrum de KrF-erne i Bergen som ikke vil samarbeide med Frp helst vil gå.

Kan vi så vente den store splittelsen i Bergen KrF i dag? Det er lite sannsynlig. Sentrale KrF-ere BT har snakket med, men som ikke vil siteres i avisen, er opptatt av å tone ned konflikten. De vil trolig forsøke å få til et vedtak i kveld som bidrar til å samle partiet. Det gjenstår å se om de lykkes med det.