— Vi merker godt at kampen er blitt tøffere, noe som slår ut i prisene, sier Agnes Moe og Gunhild Lauvsnes.

De jobber for Bergensstudenten og bruker sommeren til å gå på visninger for utenbys studenter som selv ikke kan stille opp på besiktigelse.

Det er ikke bare mankoen på studenthybler som presser prisene opp. Det gjør også situasjonen på boligmarkedet.

Flere vil leie, færre eie

— Det som er spesielt i år, er bråstoppen i boligsalget. Folk som er i arbeid og som tidligere ville ha satser på å kjøpe sin egen bolig, finner ut at de heller vil leie i en periode. Dermed blir de konkurrenter til studentene på leiemarkedet og presser prisene opp. Og det skjer sjeldnere og sjeldnere at studenter gambler på å kjøpe leilighet som de kan selge etter studiet. Til det er boligmarkedet for ustabilt, sier Agnes Moe.

Prisene skrus opp

Gjennomsnittsprisen for en studenthybel i Bergen ligger nå på 3900 kroner. Det er bare 500 kroner under Oslo. For tre-fire år siden var den gjennomsnittlige månedlige hybelleien i Bergen omkring 2500 kroner.

— Vi merker godt at prisene er skrudd ganske mye opp i forhold til foregående år, sier Agnes Moe.

7000 for ett rom

De har sett mye rart på sine visningsrunder, for eksempel at det forlanges 7000 kroner for et enkelt rom, eller at man krever at syv studenter skal dele ett bad. Hybler med eget bad betyr ofte 2000 kroner i ekstra leie.

— Men det vi støter oftest på, og som kan føre til store problemer for den enkelte, er leiekontrakter som ikke holder mål, men som studenten signerer i desperasjon fordi man jo må ha tak over hodet. Leiekontrakter der leietiden for eksempel er satt til ett år, og oppsigelsesfristen også er satt til ett år, er slett ikke uvanlig. Dette er klart ulovlige kontrakter, sier Agnes Moe.

Hun advarer mot å få panikk i boligjakten.

  • All erfaring viser at det ordner seg til slutt, og at alle får tak over hodet før skolestart. Dårlige kontrakter kan fort ende i forliksråd eller tingrett, og da er det utleier som taper saken om kontrakten ikke er lovlig. Men det er mange utleiere som spekulerer i at de fleste studenter ikke orker veien om et tidkrevende rettssystem, sier Moe.

Hva synes du om tilstandene på hybelmarkedet? Si din mening her.

Nicolay R Nicolaysen