Nina Lindland (21) fra Kristiansand studerer juss på tredje året. Mandag morgen er hun på plass på Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen for å kapre lesesalsplass.

Hun begynner letingen nederst i gamlebygget, men snur fort i dørene. Alt er tatt. Pultene er fylt med bøker, frokostblanding, teposer, papirlommetørklær, penner og permer. Noen har slengt fra seg jakker på stolene. Lapper med håndskrevne navn forteller hvem som har vært der.

Fullt etter en halvtime

— Jeg var veldig klar over at det meste kom til å være opptatt. Folk pleier å stå i kø fra klokken åtte. Men hvis jeg er heldig er det ledig på toppen, sier Lindland klokken halv ni og tar fatt på trappene.

Jeg hørte at det var litt kaos her i morges. Studenter stormet inn tidlig, og det var litt hektisk for vaktene

21-åringen tar en speiderunde, men kommer skuffet ut igjen. Det var ikke ledig her heller. Slik fortsetter hun bortover, til alle lesesalene i gamlebygget er sjekket.

Urettferdig

Mange plasser er opptatt allerede før det er blitt mandag. Leder i Juridisk studentutvalg, Øyvind Røed (22), stakk hodet inn på en av lesesalene ved fakultetet søndag kveld.

— Det var ikke åpent ennå, men folk finner alltid en løsning. Det er urettferdig at noen har tilgang om sommeren, mens andre regner med å kunne finne plass den dagen bygget faktisk skal åpne, sier han.

Røed forklarer at systemet med lesesalsplasser, spesielt i gamlebygget er selvregulerende, og det skal svært mye til før Studentutvalget griper inn i en tvist om disse.

— Folk med særskilte behov – som handikappede, de som skriver på masteroppgave eller har tunge verv kan få reserverte plasser på egne lesesaler, sier han.

Studentutvalgslederen forklarer at man kan ha bøkene liggende i bokhyllen over pulten, men er man ikke er på plassen før klokken ti kan hvem som helst benytte den ut dagen.

— I praksis er det ansett som uhøflig å sette seg på en «annens plass». Jeg tror folk er konfliktsky, sier Røed.

Kaos i gangene

Dekan Asbjørn Strandbakke ved juridisk fakultet forventer rundt 2100 studenter denne høsten. Ved fakultetet har de 896 lesesalsplasser å tilby.

Han forteller at mange var tidlig ute for å legge fra seg bøker.

— Jeg hørte at det var litt kaos her i morges. Studenter stormet inn tidlig, og det var litt hektisk for vaktene, sier dekanen.

Han har ikke kjennskap til om det er for få lesesalsplasser, men vet at de som finnes blir flittig brukt.

— Hva tenker du om at studenter ikke tør å sette seg på plasser hvor andre har bøkene sine, selv om plassen ikke blir brukt?

— Hvis en vil opp og frem her i livet kan man ikke være for høflig. Er reglene slik at studentene kan benytte lesesalsplassene, forventer jeg at de gjør det.

Et siste håp

SISTE SJANSE: Nina Lindland (21) har trålet alle lesesalene ved juridisk fakultet. "Ja, ja,", sier hun skuffet hver gang hun må konstatere at rommet er fullt, men så, innerst i en gang i nybygget. Der er det plass. - Dette var siste sjanse, tenk at det var én plass her, sier hun begeistret.

Lindland fortsetter jakten i nybygget. Der er det samme reglen. Rom etter rom blir sjekket – skuffelsen vokser i samme takt. Lindland krysser av det nest siste rommet. Ett rom igjen. Håpet er i ferd med å forsvinne – så snur det.— Her er det ledig!

Juss-studenten lyser opp. Hun kan ikke helt tro det, og sjekker pulten flere ganger før hun tør å legge fra seg en lapp med navnet sitt på.

— Det er rett ved siden av en god venninne også, sier hun fornøyd.

Hun setter fra seg Norges lover, samt et par andre bøker og en boks med kjeks, før hun forsvinner ut for å kjøpe flere bøker.

PÅ PLASS: Endelig kunne også Nina Lindland skrive navnet sitt på en lapp.
RUNE MEYER BERENTSEN