GUNNAR WIEDERSTRØM Gunnar.wiederstrom@bergens-tidende.no Ordføreren i Kvinnherad, Aksel Kloster, ønsker at Tystad overtar ledervervet dersom Ranveig Frøiland trekker seg.— Dersom det er slik at Ranveig Frøiland ikke tar gjenvalg, mener jeg Trond Tystad er den beste kandidaten fra Bergen. Dersom Ranveig tar gjenvalg, vil jeg støtte hennes kandidatur. Hun har gjort en enestående innsats for Hordaland Arbeiderparti, sier Aksel Kloster.

— Hvorfor Tystad?

— Han har den kraften som trengs til å markere Arbeiderpartiet. Han er kreativ og omstridt. Det skal en god leder være, sier Kloster.

- Tystad en god kandidat Lederen for Lindås Arbeiderparti, Elbjørg Valle, trekker også frem Tystad som en dyktig politiker. - Det er Bergen sin tur å ha lederen. Det er ikke urimelig at det blir en mann, og Tystad er en god kandidat. Men jeg har ikke satt meg ned og gjennomtenkt den saken, sier Valle.

BT vet at Tystad har vært luftet som aktuell kandidat i hvert fall siden begynnelsen av desember. Men det er først nå at flere sentrale politikere utenom Tystads støtteapparat går ut og støtter hans kandidatur.

Ranveig Frøiland har til nå valgt å forholde seg taus til spørsmålet om hun tar gjenvalg eller ikke. Til BT har hun sagt at hun ikke har bestemt seg ennå.

Knudsen støtter Tystad Det mest pikante i den stillingskrigen som nå pågår i Hordaland Arbeiderparti er at næringsminister Grete Knudsen er blant dem som er med blant Tystads støttespillere.

Grete Knudsen og Ranveig Frøiland har i alle år vært tette allierte, men forholdet mellom de to har kjølnet betraktelig de siste to årene. De har havnet på hver sin side i flere viktige personvalg i partiet, og står nå mot hverandre igjen.

Frøiland kan ikke tenke seg Tystad i denne posisjonen. BT vet at LO-sekretær Per Rune Henriksen har stått høyt oppe på ønskelisten. Henriksen sier til BT at han vil svare valgkomiteen dersom han blir spurt. Etter det BT har grunn til å tro er det lite aktuelt for Henriksen å stille.

— Jeg ønsker at Ranveig skal ta to nye år. Hun har vært en glimrende leder for Bergen, og jeg liker dårlig den kritikken som reises mot henne fra partifeller i Bergen, sier Per Rune Henriksen.

Nye allianser Det skal og ha vært på tale å be en utenom Bergen å ta over etter Frøiland. Ordfører på Stord Magne Rommetveit er nevnt, men han sier til BT at det er helt uaktuelt å ta over etter Frøiland. Også han oppfordrer Frøiland til å ta gjenvalg.

Tystads støttespillere er etter hvert blitt mange. Nominasjonskampen i Hordaland Arbeiderparti har skapt nye fronter i partiet. Etter at deler av bergensdelegasjonen med stort hell allierte seg med partifolk fra Nordhordland og Sunnhordland på nominasjonsmøtet, tyder mye på at Tystads støtte følger de samme frontlinjene. Det betyr at Tystad har svært gode muligheter for å bli valgt.

- Bergens tur Sigurd Grytten mener det nå er Bergens tur å få lederen i Hordaland Arbeiderparti.

Grytten leder Arbeiderpartiet i Bergen. Han roser Ranveig Frøiland for hennes lange og solide innsats som leder for Arbeiderpartiet.

— Flere tillitsvalgte i distriktene har pekt på Trond Tystad som ny leder. Er Tystad kandidaten til Arbeiderpartiet i Bergen?

— Det er alt for tidlig å slå fast hvem som skal være Bergens kandidat. Bergen har flere gode lederkandidater, sier Sigurd Grytten.