I går startet den høyst spesielle rettssaken i Bergen tingrett. Erstatningssaken skulle etter planen fortsatt i dag, i stedet satte partene seg sammen for å prate.

Mulig løsning

— En løsning er på det nærmeste klar. Detaljene i forliket kan jeg ikke si noe om. De vil bli presentert klokken 11.00 i morgen, sier prosessfullmektig Bjørn Lillebergen til bt.no.

Han har tidligere anslått at den 36 år gamle trebarnsfaren kan få utbetalt mellom 6 og 8 millioner kroner dersom han vinner frem med søksmålet mot forsikringsselskapet Vesta. Lillebergen vil ikke si hvor mye som skal til før hans klient kan godta et eventuelt tilbud fra forsikringsselskapet.

Må unngå graviditet

Bakgrunnen for erstatningssaken er komplisert I 1997 ble nå 36 år gamle Pushpaseelan Saverimuthu behandlet med cellegift på Haukeland sykehus. Medikamentet som ble brukt, heter Sendoxan.

Alle som behandles med dette middelet, skal få beskjed om at de må unngå graviditet under og tre måneder i etterkant av kuren. Pasientene skal også få beskjed om at bruk av Sendoxan kan føre til nedsatt evne til å få barn.

Saverimuthu hevder selv at han trodde han var steril.

— Det fortalte legene meg, sa han til BT i går.

Født uten øyne

Men så kom Charles til verden, født uten øyne og med flere andre store misdannelser. 36-åringen mener det er bruken av Sendoxan som har gjort sønnen sterkt funksjonshemmet.

Bergen tingrett skal ta stilling til følgende to spørsmål:

  • Fikk 36-åringen tilstrekkelig informasjon fra sykehuset om bivirkningene?
  • Er det en tydelig årsakssammenheng mellom bruk av Sendoxan og de misdannelsene Charles har fått?

Vesta er saksøkt, fordi Hordaland fylkeskommune hadde tegnet ansvarsforsikring hos selskapet da 36-åringen ble behandlet på Haukeland.

Dersom partene ikke kommer frem til en løsning i dag, fortsetter rettssaken i morgen.

FØLER SEG LURT: Pushpaseelan Saverimuthu og konen Selastina under en pause i retten i går. De to føler seg lurt av leger på Haukeland, etter at blinde Charles ble født for fire år siden.
Foto: Gidske Stark