Trusselen om politianmeldelse fra tidligere nestleder i SFMB ødela ikke stemningen da 11 tidligere beboere fra guttehjemmet på Garnes møttes sist uke.

— Vi er ferdig med Støtteforeningen. Nå er det sunn fornuft og kameratskap som skal råde, sier Jan Erik Taule.

- Koker i hodene våre

Men de vet de må rydde opp i et par ting. Advokaten som ble sparket har sagt ja til å la seg engasjere på nytt. Saken mot Bergen kommune må komme på riktig spor. De to som har forlatt Garnes-kameratene ville kjøre saken mot Bergen kommune uten advokathjelp. Resultatet ble en syltynn stevning, der ti av dem krever kommunen for til sammen 45 millioner kroner.

— Det er en helt fortvilende situasjon vi er kommet opp i, sier en av dem.

— Nå må vi få realisme inn i saken. Vi må starte forfra, sier en annen.

De har et sterkt håp at forholdene fra barnehjemmet på Garnes blir kjent, slik de er blitt i Morgensol-saken.

Livet på Garnes var et sant helvete, med fysiske og psykiske overgrep en knapt kan forestille seg. De vil ha en unnskyldning og erstatning fra Bergen kommune som hadde ansvaret for Garnes, men ikke tok det.

— Det koker i hodet på mange av oss ennå. Konflikten vi har hatt i det siste er et uttrykk for det vi bærer i oss, sier Taule.

Han vil ikke si noe vondt om den tidligere ledelsen i støtteforeningen. De to lederne har gått en annen vei enn de 11 i kameratgjengen. Det må de ha lov til.

Skjebnefellesskap

— Vi har hatt nok konflikter som barn, om vi ikke skal begynne på an igjen nå, sier en nykommer i gruppen. Det er første gang han treffer dem han delte skjebne med på Garnes i guttedagene.

— Jeg har ikke vært klar for å snakke om Garnes tidligere. Ingen av mine nærmeste har visst hvordan jeg har hatt det, sier han.

Hos Garnes-kameratene treffer han andre som inderlig vel kjenner hans oppvekst. De er 11 voksne menn i alderen 42 til 59 år. Alle har klart seg, noen av dem har klart seg godt.

— De tre som alltid stod foran meg i rekken er døde, det samme er de to som stod bak, forteller Harald Rasmussen.

Garnes-guttene husker den evinnelige oppstillingen på rekke og rad, sortert etter alder.

— Det er nokså ille å tenke på at vi er en så liten gjeng som har taklet dette sånn noenlunde, sier Taule.

På Bergens guttehjem var det til enhver tid mellom 20 og 30 barn. Til sammen har flere hundre bodd på hjemmet i årene etter krigen og frem til 1974, da det ble avviklet.

Usikre veivalg

Garnes-kameratene har ikke bestemt seg for hvordan de skal gå videre med sin sak. Kanskje venter de til granskingen av alle barnehjemmene er ferdig, kanskje fortsetter de rettsprosessen mot kommunen. De vil ta seg tid til å kjempe sitt livs kamp på en ryddig og ordentlig måte, med god juridisk hjelp. Inntil møtet med advokaten er avholdt snakker de. Snakker og snakker om ting knapt noen av dem har snakket om i voksen alder.

— Jan Erik, kan du huske om vi noen gang fikk bruke toalettpapir, spør en.

— Vi brukte løvet som falt ned, svarer Jan Erik.

— Og vi fikk aldri vaske hendene før klokken 19.30, selv ikke når vi hadde vært i fjøset.

Husker dere det?

Alle husker. Men det er ikke alt de forteller. Hver og en bærer på sine egne mareritt og minner om fornedrelser.

— Jeg kommer aldri til å fortelle alt. Aldri. Ikke om jeg fikk hundre millioner, sier Harald Rasmussen.

fakta/barnehjemsskandalen

  • Forholdene ved alle barnehjem i Bergen, fra 1952 til 1980, blir nå gransket av et utvalg nedsatt av Fylkesmannen i Hordaland, på oppdrag fra kommunen.
  • Bergens Tidende har gjennom en rekke artikler dokumentert alvorlige overgrep og omsorgssvikt ved blant annet barnehjemmet Morgensol.
  • Kommunen har inngått forlik på fra over en million til 725.000 kroner med tre kvinner som har bodd på Morgensol.
  • Støtteforeningen for misbrukte barn ble opprettet for vel ett år siden for å bistå tidligere beboere fra barnehjemmet på Garnes.
  • Intern uro i foreningen førte til at den i sommer gikk i oppløsning, etter å ha stevnet kommunen for 45 millioner kroner.
  • Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen har lovet at en kommunal erstatningsordning skal være på plass før rapporten fra granskingsutvalget er klar.
  • Rapporten er ventet våren 2003.
OPPGJØR OG FRED: Garnes-kameratene Jan Erik Taule, Kjell Thevik, Per Landås og Gunnar Strand vil se fremover og ikke bruke tiden på intern krangel.
FOTO: KNUT EGIL WANG