De ser unektelig ekte ut, overvåkingskameraene som er montert rundt de to inngangspartiene på Forum kino. Men utstyret er rent lureri. Ingen gjør opptak av det som skjer på utsiden av gamle Forum kino.

— Vi forsøker bare å demme opp for hærverk og tyveri, sier styreformann i Forum kino Bjarte Ystebø.

Vil ha ekte kamera

Kameraene ble satt opp i sommer etter minst fem tilfeller av innbrudd og skadeverk på bygningen. Ifølge Ystebø skal utstyret brukes midlertidig i påvente av at Datatilsynet skal godkjenne bruk av ekte kameraer utenfor bygget.

— Så fort som det lar seg gjøre skal vi sette opp ekte kameraer. Det veldig slitsomt å drive og skifte vinduer og ordne opp hver gang noen har gjort hærverk, sier Ystebø, som understreker at forholdene blir politianmeldt.

Ifølge Datatilsynet er det ingen lov som forbyr privatpersoner å sette opp falske kameraer på offentlige steder, men informasjonsrådgiver Gunnell Helmers har vært borti problemstillingen flere ganger tidligere.

— Dette er jo å lure folk til å tro at de blir overvåket selv om de faktisk ikke blir dette. Vi liker ikke en slik praksis. Men samtidig er det ikke noe vi kan forby fordi dette faller utenfor vårt regelverk, sier Helmers.

- Ingen etisk diskusjon

Bjarte Ystebø, som også er redaktør i den kristne avisen NorgeIDAG, sier at han ikke har hatt noen etiske betenkeligheter med å sette opp de falske kameraene.

— De skal altså bare brukes midlertidig og vi har ikke hatt noen etisk diskusjon rundt dette. Det blir som å ha en etisk debatt med bonden om bruk av fugleskremsel, sier Ystebø.

Ifølge styrelederen har effekten av utstyret så langt vært veldig god.

— Vi har ikke hatt problemer med hærverk og innbrudd etter at de ble satt opp, sier han.

- Uheldig løsning

Datatilsynet på sin side mener at løsningen er svært uheldig.

— Falske kameraer bygger opp tanken om at overvåkning er et vidundermiddel som virker hver gang folk har problemer. Det er ikke grunnlag for å ha et slikt syn, sier Helmers

Forum kino midlertidig fredet i 2006. Bakgrunnen var at Bergen Kommune senere på våren solgte Forum Kino til Stor-Bergen Invest AS og Kermit Eiendom AS for 7 millioner kroner. TV Visjon Norge, med Finn Jarle Sæle i spissen, og Kristen Mediaalianse kjøpte Forum kino for 33 millioner ett år senere.

TV Visjon Norge står fremdeles som eier.

Hva mener du om falske overvåkningskameraer? Diskuter saken her.

INNGANGSPARTIET: To kamera er sentralt plassert ved en av inngangene i bygget.
Kristin Jansen