16. mai i år ble en 34 år gammel bergenser funnet død av familiemedlemmer i en sokkelleilighet på Nesttun.

En jevnaldrende osing er siktet å ha påført mannen dødelige skader utenfor kjøpesenteret Amfi Os, fredag 10. mai.

Flere vitner skal ha fått med seg det som skjedde ved 20-tiden denne kvelden, ikke lenge etter kjøpesenterets stengetid.

— Vi har avhørt en god del mennesker som uavhengig av hverandre har forklart at siktede utførte omfattende og massiv vold mot fornærmede, sier politiadvokat Liv Giertsen i Hordaland politidistrikt.

Vitnene har beskrevet hvordan osingen slo og sparket sin mangeårige kamerat mens han lå på bakken.

Deler av hendelsesforløpet ble fanget opp av et overvåkingskamera. Dette kommer frem i en fersk fengslingskjennelse fra Nordhordland tingrett.

- Stjal barnas dåpsgull

Osingen har erkjent at han slo og sparket 34-åringen. Han har også innrømmet at offeret ikke gjorde nevneverdig motstand. Han avviser imidlertid at voldsutøvelsen var så grov og massiv som det vitnene har beskrevet.

På fredagens fengslingsmøte gjentok han det han har sagt i avhør, nemlig at han «har slått noen slag mot hodet og ett spark i siden» på offeret.

Siktede avviser blankt at han også har hoppet på 34-åringen, slik flere av vitnene har forklart i avhør.

Om foranledningen til angrepet utenfor Os Amfi, har osingen forklart at den nå avdøde bergenseren skal ha forsynt seg med verdisaker fra huset hans.

Blant annet skal 34-åringen ha stjålet dåpsgull som tilhørte siktedes barn.

Retten mener dette på ingen måte kan rettferdiggjøre at osingen valgte å ta loven i egne hender.

«Selv om det er en viss forståelse for at siktede kan føle noen grad av harme når han har mistanke om at han er frastjålet verdier som har stor affeksjonsverdi, er det totalt uakseptabelt at man i et rettssamfunn begår slik alvorlig selvtekt som i dette tilfelle,» heter det i kjennelsen.

Politiet fikk rettens medhold i at det vil stride mot allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet i lokalsamfunnet dersom siktede blir løslatt.

Erkjenner voldsbruk

Siktede skal blant annet ha vært iført vernesko da han gjentatte ganger sparket mot kroppen. De samme vitnene har forklart at han også hoppet på 34-åringen mens han lå på bakken, samt delte ut flere slag med knyttet hånd mot hoderegionen.

Osingen har sittet fengslet siden 16. mai. Fredag ble han varetektsfengslet i åtte nye uker.

— Vi mener fortsatt at offeret døde av skadene han ble påført utenfor kjøpesenteret, sier Giertsen.

Mannen erkjenner straffskyld, men med forbehold om at skadene med sikkerhet kan knyttes til dødsfallet.

I fredagens fengslingsmøte uttrykte osingen at han ikke vil fraskrive seg ansvaret dersom det skulle vise seg at han er skyld i at offeret til slutt døde.

Siktedes forsvarer, advokat Carl-Christian Grythe Hoff ønsker ikke å kommentere saken.

Offeret fikk påvist bruddskader i hodeskallen, tre ribbensbrudd, samt bloduttredelser i ansiktet og flere steder på kroppen.

Rettsmedisinerne som undersøkte avdøde, har foreløpig konkludert med at han døde som følge av indre blødninger. Disse blødningene oppsto da milten sprakk, dager etter at han ble utsatt for vold.

«Etter rettens syn er det meget sterk sannsynlighet for at disse skadene ble forårsaket av siktedes gjentatte spark mot fornærmedes overkropp,» heter det i kjennelsen.

Den endelige obduksjonsrapporten er ennå ikke klar.

Etter det BT får opplyst, skal flere personer i kretsen rundt 34-åringen ha oppfordret ham til å oppsøke lege i dagene etter angrepet. Men bergenseren skal ikke ha ønsket dette.