— Jeg trenger en til å holde her, oppfordrer politibetjent Knut Iversen.

En liten gutt iler til, så en jente, så en gutt til fra halen av barn og voksne som følger seansen "live". Hendene er mange når det står om en verdensrekord. Ikke hvilken som helst notering heller siden verdens største pepperkakeby skal måles. For utfordrere både her og der puster Norge og bergenserne i nakken, så jobben må gjøres skikkelig. Veldig skikkelig.

— Hva heter du, spør Iversen og drar forsiktig i målebåndet.

— Anne.

— Du er grådig flink, Anne, roser politibetjenten og Anne smiler stolt.

- En del utfordringer

Minutter før den store måleseansen står Iversen og politioverbetjent Stein Bjørn Losnegård og tripper spent. Iversen er veteran i målegamet, men Losnegård debuterer i jobben som byens småttinger gjerne ser på som byens viktigste.

— Dette er noe av det vanskeligste vi gjør, humrer Iversen.

— Jeg skal jo være med å holde båndet, så det kan bli en del utfordringer her, skratter Losnegård så snurrebarten vipper.

Rett linje

Og det er nesten så det blir syn for segn når det gule målebåndet snurrer seg iltert mellom kulissene. Alt er en stor klase, og det ristes og dras for å rette det ut slik at målingen kan fortsette. Endelig er båndet rettet ut, men da ligger det i en rett linje - uten å strekkes langs alle buktene i kulissene. Øyner vi en aldri så liten giganttabbe?

Langt ifra. Politibetjent Iversen dukker opp bak en borg, bøyer seg ned, får hjelp av noen småttinger og legger målebåndet pent på plass.

— Ingen fare. Vi har mange hjelpere, beroliger han.

350–1650–1380

Toget av spente barn og voksne snirkler seg mellom husene, togene, båtene, kirkene og alle de andre bidragene som 1380 barnehager, skoler, privatpersoner, bedrifter og diverse virksomheter har levert inn.

Etter noen minutter er målingen i boks og alle samles utenfor pepperkakebyen for å høre dommen.

Iversen må ha jukset litt, for som en kanin i hatt trekker han opp lappen med årets vitale mål: 350 kvadratmeter - mot 340 i fjor, 1650 ulike bidrag - mot 1630 i fjor, 1380 bidragsytere - mot 1320 i fjor.

En rekord fra 2010 står seg: 11.000 personer har på en eller annen måte vært med på å lage byen.

Nobelske takter

— Kæm vant? spør en liten gutt.

— Bergen - alle dere, sier pepperkakegeneral Steinar Kristoffersen som verdensrekorden til tross ikke varsler Guiness rekordbok.

— Vi fikk bilde og omtale flere ganger på 90-tallet, for de hadde ingen kriterier for offisielle noteringer av denne typen rekorder. Så vi bryr oss ikke så mye om det lenger; det viktigste for oss er å gi folk en opplevelse.

Så er det høytidelig signering i protokollen - laget av pepperkakedeig selvfølgelig - før årets priser i ti kategorier deles ut med alle vinnerne til stede.

— Nest etter Nobels fredspris er jo dette den viktigste prisen i Norge, sier pepperkakegeneralen.

HØYTIDELIG SIGNERING: Den 20 år gamle protokollen – av pepperkakedeig – skal signeres etter alle bergenske regler av seniorrådgiver Tryggve Fett (med hatt) ved Bymuseet i Bergen. Fra v. pepperkakebyarkitekt Kjersti Hjelmeland Brakstad, pepperkakegeneral Steinar Kristoffersen i Bergens Sentrum AS, politibetjent og hovedmåler Knut Iversen og politioverbetjent Stein Bjørn Losnegård.
TOR HØVIK