• Min klient har opptrådt idiotisk og tåpelig. Men alt skjedde med kvinnens velsignelse, sa forsvarer Helge Hansen om den bedrageritiltalte rådgiveren.

Hansens klient, en tidligere investeringsrådgiver (68) i CIM AS, er tiltalt for bedrageri og underslag av over to millioner kroner. Fornærmede i en av de største bedragerisakene på Vestlandet er en eldre, syk kvinne (80) som var hans klient.

Mannen er blant annet tiltalt for å ha tatt ut 1,8 millioner kroner av hennes konti, solgt aksjer for 390.000 og overført pantobligasjoner verdt 480.000 kroner til seg selv ved hjelp av et stort antall falske fullmakter.

— En pest og en plage

Men Hansen påpekte at det langt fra er noen selvfølge at 68-åringen er skyldig, selv om han kopiert kvinnens signatur inn på en rekke fullmakter.

— Hvis disse fullmaktene brukes med kvinnens velsignelse, så er det ikke straffbart. Et hovedspørsmål er derfor: Ga kvinnen ham en slik myndighet eller ikke?

Hansen eget svar var et klart ja. Når kvinnen på det sterkeste avviser dette, så har hun ingen troverdighet, mener han.

Mens den tiltalte 68-åringen med grå dressjakke, perfekt slipsknute og tynt, hvitt hår stort sett kikket ned i bordet, gikk Hansen til angrep på personligheten til den 80-årige kvinnen. Ifølge Hansen er hun blant annet «glad i penger», har snytt på skatten og vært «en pest og en plage» for justisvesenet gjennom en rekke rettssaker samt er tatt i selvmotsigelser og faktafeil i avhør.

- Som en skorpion

Hansen mente retten ikke bare måtte se på det store antallet falske fullmakter. Han påpekte at flere fullmakter hadde kvinnens originale signatur, blant annet en generalfullmakt som nærmest ga 68-åringen fri tilgang til kvinnens formue.

Kvinnen avviser dette, og politiet tror signaturen kan ha blitt skrevet før innholdet i fullmakten ble fylt ut. Hansen mener derimot fullmakten viser at hun ønsket å gi ham full adgang. De falske var bare en praktiske ordninger.

Hvor 1,8 millioner kroner etter nesten 50 uttak ble av, har tiltalte besvart slik: Ca. 700.000 satt han inn på egen konto, men brukte i stor grad på henne. 1,1 millioner fikk hun enten mens begge var i banken eller i bilen utenfor banken. Hva hun skal ha brukt pengene til, kunne eller ville han ikke si noe om i retten.

— Når så denne saken oppstår, så slår hun motsatt, som en skorpion, og dolker ham i ryggen.

- Hadde et «totalforhold»

Hansen tilføyde at det ikke er hennes skyld, årsaken er sykdom samt innflytelse fra en bekjent av henne.

— Poenget mitt er ikke å sverte henne. Men dette er viktig i forhold til troverdighet, sa han

— Nå har dette slått grusomt tilbake på ham. Hadde han visst dette, så hadde han tatt vare på alle bilagene slik at han kunne dokumentert dette.

Helge Hansen sa også at hans klient hadde fått et «totalforhold» til kvinnen, både over økonomi og private forhold.

— Det er ingen grenser for hva han har gjort for å hjelpe henne, sa han.

Hansen krevde full frifinnelse.