Årets juleoppkjøring har vært som en god hvithvin: tørr, og iskald. November måned har satt flere værrekorder.

— Vi har hatt vårt kaldeste novemberdøgn i Bergen på lang tid. På Florida ble det målt minus -9,5 den 27 november, sier Lillian Kalve ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Historisk dykk

For å finne enn natt som er kaldere en denne, må vi grave i historiebøkene til Meteorologisk institutt. Der står temperaturene fra Pleiestiftelsen like ved Katedralskolen, en målestasjon som nå er nedlagt.

— Vi må helt tilbake til 1884 for å finne de aller kaldeste målingene. Den 30 november det året ble det målt minus 10,4, sier Kalve.

Hun utelukker imidlertid ikke at det kan ha vært store lokale forskjeller. Det kan ha vært målt kaldere luft på steder som Loddefjord, og Åsane.

Målingene fra Florida går tilbake til 1949, og før den tid ble det også notert. målinger på Fredriksberg, en målestasjon som lå på Nordnes – som var operativ til 1985.

— Vi må tilbake til 1985 for å finne temperaturer som er i nærheten for samme måned- da det en novembernatt ble målt -8,9 grader, sier Kalve.

Tangering av sølvet

Det er ikke bare enkeltmålingene som setter nye rekorder. Ser vi hele november under ett, har gjennomsnittstemperaturen ligget lavt i samtlige av de tretti dagene.

November 2010 tangerer annenplassen sammen med november 1985. Gullet går nemlig til 1919, da gjennomsnittstemperaturen lå på beskjedne 0,9º grader.

Tørre fakta

Ifølge Kari Bergfjord ved Værvarslinga i Hordaland, har det vært lite nytt fra oven de siste tretti dagene.

— Nedbørsmengden har ligget godt under normalen på alle målestasjonene, sier hun til bt.no.

Månedsnedbøren har ligget på 95,6mm, som er 37 % av normalen.

Dette er den 11. tørreste november siden 1908. Minst nedbør var det i 1921 med 46mm. Vi må tilbake til 1997 (78mm) for å finne en tørrere november enn i år.

— Vi hadde litt nedbør i starten av november, men siden har det vært nesten helt tørt, sier Bergfjord.

Hva er den kaldeste temperaturen du har målt i november? Fortell i kommentarfeltet under!