— Norge ligger i grenselandet mellom kald luft i Arktis og varm luft i Europa. Her på Vestlandet er vi derfor veldig avhengige av hvilke luftmasser som dominerer på våre breddegrader. I år har det vært mye vind fra nord. Det har gitt oss den kjølige værtypen, sier meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center.

Den varmeste temperaturen som er registrert i mai er 26,2 grader. Det var i 1992. Kulderekorden er fra 1996 med temperaturer på rundt null grader.

Enten eller

— Det er store spenn i hvilke temperaturer man kan få i mai. Mai er en «enten-eller-måned» - det blir enten kaldt eller varmt, sier Grønnevet.

Hittil i mai var det kaldest natt til 18. mai. Da var temperaturen nede i 2,1 grader. 20. mai er foreløpig varmeste maidag i år, med 15,9 grader.

— April var jevnt over varmere enn normalt, men mai har vært kald. Spesielt rundt 17. mai, da var det kaldt, sier Grønnevet.

Resten av uken vil temperaturene ligge på mellom ti og femten grader, selv om det nærmer seg juni.

— Vi har ikke noen sommertemperaturer i sikte. Noen av trendene tyder på bedring neste uke, men det er så pass langt frem i tid at varslene er like mye ønskevarsler som reelle varsler, sier Grønnevet.

Mulig solgløtt til Festspillåpningen

— Vi er inne i en periode med veldig skiftende vær. Det kommer regnbyger om hverandre hele tiden, men til Festspillåpningen kan vi være heldige, forteller Grønnevet.

Festspillene åpner i morgen klokken 12.45.

— Det kan hende det blir blå himmel midt på dagen i morgen. Til kvelden skyer det til og vi får regn igjen. Men store deler av dagen kan forløpe uten regn. Vi får satse på at Festspillåpningen kommer akkurat mellom regnperiodene, sier Grønnevet.

Ifølge meteorologen vil den skiftende værtypen vare hele uken. Vi vil få perioder med regn og perioder med oppholdsvær om hverandre.

— Torsdag blir en våt dag. Det er nok ikke den beste dagen for utekonserter. Men fredag ser ut til å bli en finere dag. Helgen blir også skiftende, varsler Grønnevet.

<b>VÅTT:</b> Det er ikke T-skjorte-vær på Bergen lufthavn Flesland heller. Bildet er hentet fra vårt <a href="http://www.bt.no/kamera/">webkamera</a> på bt.no.
<b>TÅKEBANK:</b> Slik så det ut i Drotningsvik ved 09-tiden tirsdag morgen. Bildet er hentet fra vårt <a href="http://www.bt.no/kamera/">webkamera</a> på bt.no.