Snøen dalte lett over kunstisbanen på Vikahaugane på Stord i går. Det hindret ikke bestefar Svein Djuve i å ta med seg Alise Marie på glattisen.

— Det er første gang jeg tar henne med. Dette er et flott anlegg, skryter Djuve som gjerne skulle hatt liknende tilbud, da han selv var småbarnspappa.

— Det var ofte utrygg is på vannene, så det ble altfor sjelden.

— Er det vann under her, spør Alise nysgjerrig.

— Nei, dette er en kunstig isbane, forklarer bestefar.

Barna på isen kappes om å få tak i bruskasser de kan støtte seg til, selv om de fleste ser ut som om de har bodd på isen i vinter.

- Merker det på vaffelsalget

Erle Berit Matre Bie (3) er en av dem som tidlig skal krøkes for god skøyteløper å bli. Men det skal litt til for å følge storesøster Karen Lerke som suser friskt over isen på hockeyskøyter.

— Med den vinteren vi har hatt i år, har vi nok gått oftere på skøyter enn på ski, sier pappa Øyvind Bie.

Akkurat det er det nok flere som har gjort. På Vikahaugane har de knapt hatt en bedre sesong. Oppunder 30.000 besøkende siden midten av november er nesten like bra som åpningsåret i 2002, ifølge Magne Jostein Mikkelson, daglig leder av Stord Idrettspark.

At skøyter er i vinden som aldri før merker også Henning Nordfonn, daglig leder av Stord IL skeiser.

— Vi er 40 stykker på trening. Det er nesten fire fotballag. Det har bare økt på, og gjennomsnittsalderen går ned selv om vi også beholder en del eldre.

Når proffene er ferdig med dagens trening, inntar publikum isflaten. Da fyrer skøytegruppen i gang vaffelpressen.

— Vi merker at det har vært en god sesong på vaffelsalget. Kassen er dobbelt så stor i år som i fjor, sier Nordfonn.

- Isbane i hver bydel

Også Slåtthaug Isbane melder om rekordbesøk. I vinterferien har det i snitt vært 500 mennesker på isen hver time.

— Vi har aldri hatt så mange mennesker her på én uke. Banen er jo full konstant, sa banemester Gunnar Lohne til BT på lørdag.

Annicken (11) og Camilla (8) Andreassen koste seg på Slåtthaug søndag ettermiddag. Etter en og en halv time på isen smakte det godt men en liten vaffelpause.

— Men vi skal gå mer, altså, sier Annicken.

At kunstisbaner er populære overrasker ikke Atle Bergseth som sitter i anleggsutvalget i Hordaland skøytekrets og i Norges Skøyteforbund.

— Hadde vi hatt en skøytebane i hver bydel i Bergen, ville disse med all sannsynlighet hatt 500.000 brukstimer. Skøytebaner på vinterstid har like stort brukspotensial som fotballbaner, sier Bergseth.

Han mener flere idrettslag bør få øynene opp for kombinerte baner som kan brukes til is om vinteren og kunstgress om sommeren.

— I tillegg fungerer kunstisbanene som rene energiverk, sier Bergseth. På Stord får for eksempel to idrettshaller og tre skoler varme fra skøytebanen i deler av sesongen.

Som gymlærer er han også glødende opptatt av at barn og unge kommer seg ut i frisk luft.

— De fleste barn er inne på skoler, i idrettshaller eller svømmehaller. Skøytebaner er derimot helt suverene til å få barn og unge ut i frisk luft i vinterhalvåret.

Utsolgt for skøyter

Den økende skøyteinteressen her vest merkes også i sportsbutikkene.

— Det har vært mye kaldere i vinter, og vi har merket enorm stor pågang. Folk kommer for å kjøpe skøyter med full påkledning og drar rett på isen, sier Janne Kaada ved MX-Sport Laguneparken.

Der er de utsolgt for alle barnestørrelser, mens det fremdeles er noen få skøyter igjen til voksne.

Også G-Sport på Vestkanten har få blanke skøyteegger å tilby.

— Det er spesielt utplukket i kunstløpsskøyter, sier Trine Egge.

På Stord er det hockeyskøytene det går mest av, rapporterer Oda Fischaa ved Intersport på Amfisenteret.

«BRØYTEEKSPRESSEN»: - Se, jeg brøyter snø! jubler Alise Maria Djuve (6). Bestefar Svein Djuve gjør sitt til at «brøyteekspressen» får full fart. Kunstisbanen på Stord har hatt en av sine beste sesonger noensinne. FOTO: HELGE HANSEN
SKØYTEMORO: Snø er ingen hindring for Karen Lerke Matre Bie (5) som suser av gårde på isen. Lillesøster Erle Berit (3) syntes det var tryggest å støtte seg til en bruskasse. FOTO: HELGE HANSEN
FLERE RUNDER: - Jeg kan gå en hel runde. Skal jeg vise dere, spør Christine Foss (5), som i går prøvde skøytene på Slåtthaug Isbane for andre gang. I bakgrunnen Vilde Nyheim (7). FOTO: HELGE HANSEN