— For oss blir dette en stor begivenhet. Det passer jo utmerket å åpne den på Byfjellenes dag, sier Vinjar Wærenskjold, gruppeleder i 4.Bergen-Sandviken speidergruppe, som eier hytten.

Hytten vi snakker om ligger på Rundemanen. Den er full av sjarm og har hatt historie sittende langt utenpå veggene. Stor var fortvilelsen da den brant 2. august i fjor.

Nå er sorg vendt til glede. Hytten er igjen klar til bruk. Takket være et ryddig oppgjør fra forsikringsselskapet Vesta er hytten gjenreist og i bedre stand enn på lenge. Ved hjelp av gaver fra næringslivet i byen og speidervenner er taket dessuten hevet slik at overnattingsgjestene har litt mer høyde over hodet enn tidligere.

«Kåken» har en 100 år gammel historie som foreningshytte. Sangforeningen Frøya bygde den i 1906 og hadde den nesten frem til krigen. Da overtok tyskerne hytten. Søndagsskoler i Bergen sentrum benyttet hytten etter krigen. Etter hvert ble hytten også populær blant speiderne. 4.Bergen-Sandviken speidergruppe kjøpte den på 1960-tallet og har eid den siden. Når speiderne møtes, er det ofte turene de nå snakker om.

— Hytten har vært et særdeles viktig samlingspunkt for speidere fra Sandviken. Ikke minst har barn og unge lært å klare seg selv takket være denne hytten. Her får de ansvar uten voksne rundt seg, påpeker Vinjar Wærenskjold.

Søndag åpnes hytten høytidelig klokken 12.00. De som vil bli med, kan gå fra Mon Plaisir i Mulen klokken 10.00