Det dramatiske sammenstøtet skjedde rett utenfor badeområdet Helleneset ved åttetiden i går kveld. Anita Rønning og Jan Fjelde hadde akkurat vært på land for å sole seg. Nå lå de om lag 100 meter fra land og slappet av.

— Jeg ble oppmerksom på lyden, en hvinende lyd som ble sterkere og sterkere, sier Fjelde.

Ødela styringen

Katamaranen var da bare en prikk i horisonten, men den kom raskt mot Helleneset. Da den nærmet seg så de to at selve skroget fløt på en luftpute under båten, slik at bare propellen var i vannet. Ifølge padlerne var det en 22 fots båt lik typen Argo offshore.

— Da båten var ca. 60 meter fra oss hørte vi en rar lyd, som om noe brakk. Båten skifter retning og plutselig kommer den rett mot oss, forteller Fjelde.

Den merkelige lyden er når styringen på katamaranen ryker. Båten går da i 60 knops fart, som er ca. 110 km i timen. Dette får padlerne bekreftet av båteier senere. Føreren slakker farten når styringen ryker, men holder fortsatt 6-8 knops fart når han treffer padlerne.

— Jeg tenker at nå stryker jeg med, nå er det slutt, sier Fjelde.

Han sakker farten på kajakken, tipper båten og hiver seg ned i sjøen.

— Båten har retning rett mot kroppen min. Det eneste jeg tenker på er at jeg må få hode under vann, slik at jeg ikke blir drept.

Anita Rønning er en kajakklengde bak Fjelde. Hun rekker ikke å kaste seg i sjøen før katamaranen kjører rett inn i kajakken. De to kjølene på båten treffer hver sin kajakk.

Testosteron-rush

Jan Fjelde ble liggende i sjøen etter sammenstøtet. Båtføreren som kjørte han ned kunne ikke hjelpe, angivelig fordi han manglet padleåre. Han tilkalte en kamerat som var i nærheten med en cabincruser.

Mange badegjester så episoden fra land i det fine været i går. Padlerne er rystet over at båtføreren hadde tenkt å kjøre i hele 60 knop, under 100 meter utenfor den populære badeplassen.

— Tenk hvis båten hadde svingt den andre veien når styringen røk. Da hadde han kjørt rett inn i badegjestene, sier Rønning.

— De typene kjører rundt her i et testosteron-rush. Jeg synes det er ille at de kan kjøre i den sinnssyke farten så langt inn i Byfjorden, sier Fjelde.

Han har ikke bestemt seg for om han vil anmelde saken, siden føreren ikke ville oppgi navnet sitt da padlerne spurte.

— Jeg her helt rystet, det sitter i kroppen enda. Hvis disse båtene skal få suse rundt i denne farten, må jeg nesten advare folk mot å padle i Byfjorden på sommeren, sier Jan Fjelde.