34-åringen og en kamerat i begynnelsen av førtiårene, padlet ut i to havkajakker fra Bekkjarvik i Austevoll kommune i går formiddag. Ulykken skjedde omtrent 200 meter fra land ved Fonno i Fitjar.

— Det kunne gått gale. Han kunne ikke ha ligget mye lengre i vann. Han var ganske redusert da han ble plukket opp, sier lensmann Svein Lunde ved Fitjar lensmannskontor til bt.no.

— Redningsvest og en oppblåsbar flytepølse berget livet hans, legger Lunde til.

Rykket ut med båt

— De har nok fått uvær på seg, og den ene kajakken veltet. 34-åringen ringte selv nødnummeret og fikk varslet oss. Han hadde da lagt om lag et kvarter i den kalde sjøen, forteller operasjonsleder Harald Aase ved Haugalandet og Sunnhordland Politidistrikt til bt.no.

Operasjonsleder fikk varslet Fitjar lensmannskontor, som rykket ut med båt for å berge mannen. Mannens kamerat i den andre kajakken hadde samtidig fått varslet Hordaland Politidistrikt, som sendte ut folk fra Austevoll lensmannskontor for å hjelpe.

Fisker ble redningsmann

Bergen Radio sendte ut en nødmelding. En fisker fra Austevoll oppfanget meldingen og fikk berget 34-åringen opp fra sjøen.

Han hadde da ligget i sjøen i om lag tre kvarter. Det blåste nordvest vind og regnet. Bølgehøyden var en god halv meter i Selbjørnsfjorden som vender rett ut i havgapet mellom Fitjar og Austevoll.

34-åringen var sterkt nedkjølt etter 45 minutter i sjøen, men var etter forholdene i bra form da han ble berget. Begge to ble tatt om bord i lensmannsbåten, og kjørt til Fitjar.

— Det går greit med dem nå. De har fått varmen i seg og fått skiftet klær hos oss, sa lensmann Svein Lunde.

Operasjonsleder Harald Aase ved Haugalandet og Sunnhordland Politidistrikt holdt hele tiden kontakten med padleren mens han var i sjøen.

Politiet fikk meldingen på nødtelefonen klokken 12.15 i formiddag.

Padlerne er fra Jæren og var på kajakkferie.