• Dessverre utsolgt, utsolgt, utsolgt! Ka honen? E' Bergen Byleksikon utsolgt? Bergens-bibelen? Byens Kem Ka Kor. Utsolgt fra forlaget? E' de riktig klok?

— Jo da, bekrefter forlagskonsulent Svein Freberg Heige i Kunnskapsforlaget - i Oslo - Bergen Byleksikon er nok utsolgt, til og med fra forlaget.

Byboken som siden utgivelsen i 1994 har vært oppslagsverket en vanntett bergenser knapt kan klare seg uten.

Når det blir spørsmål om koffor det heter Vaskerelven, kor mange hus som strøk med i 1702-brannen eller når Brann Stadion ble åpnet. For eksempel.

For ikke å snakke om livsnødvendige opplysninger om bergenske fenomener som Brushyttene, buekorpsene, trikkens skingrende historie og metermålet på Ulriken. Og alt det der.

Men nå altså, utsolgt! Hos Norli og Beyer og Studia. Overalt. - Og folk spør etter boken, forteller butikkmedarbeider Birte Ellefsen i bokbutikken i Strandgaten.

Men hva hører vi ikke Heige i Kunnskapsforlaget si på telefon fra Østlandet:

— Foreløpig står en nyutgave av Bergen Byleksikon ikke på forlagets utgivelsesplan, i hvert fall ikke for inneværende år.

— Men med tid og stunder, selvfølgelig?

— Jo da, et nytt opplag vil nok bli vurdert, sier Heige og vi aner en viss medgjørlighet i stemmen østfra.

Men vi må forstå at det ikke er noen liten jobb å revidere et byleksikon. All informasjon, fra Olav Kyrre til Rolf B. Wegner, skal gjennomgås og oppdateres. Sånt koster tid og penger.

Vokteren

Og lettere gjør det ikke saken, at bokens skaper og redaktør, Gunnar Hagen Hartvedt, gikk bort i fjor høst.

Bergen Byleksikon var til de grader hans verk, at Kjartan Rødland i nekrologen i Bergens Tidende kunne skrive:

«...og da ble man klar over at byleksikonet ikke bare var byen, men også han som skrev - og det i Bergen enda mer sjeldne: Hans tolkninger og funn i byens historie ble stående som de autoriserte, sannferdige og eviggyldige. Han ble også vokteren av de bergenske sannheter.»

Og hvem skal da ta over leksikon-stafetten etter bysignaturen?

Kunnskapsforlaget vet ikke hvem, ikke ennå.

— Det er kort tid siden Gunnar Hagen Hartvedt døde og foreløpig har vi ikke konkludert på noe når det gjelder Bergen Byleksikon, forteller redaktør Øystein Eek i forlaget.

Men heller ikke han høres direkte anti-bergensk ut, er sågar veldig godt fornøyd med den store interessen for leksikonet her vest, ca 10.000 eksemplarer er gått ut til nå.

Så bare forlaget får tatt ting i rett rekkefølge, er det håp om mer Bergen fra A til Å.

Men noen år vil det nok ta før klassikeren er i hyllene igjen, forstår vi.

— Og hvem vil eventuelt få redaktøransvaret etter Gunnar Hagen Hartvedt?

— Nei, så langt er vi ikke kommet ennå, sier Eek.

Okey, telefonnummeret til Jo Gjerstad kan Kunnskapsforlaget få av oss, det er bare å spørre pent.

REDAKTØREN: Gunnar Hagen Hartvedt var mannen som gjorde Bergen Byleksikon til den «autoriserte, sannferdige og eviggyldige» historie. (Arkivfoto: Rune Nielsen)