I desember 2009 ble det begått flere alvorlige boliginnbrudd sør i Bergen. Ett av dem skjedde i en villa nær Bønes. Familien i huset var ute, mor og far på julebord, barna på liggebesøk hos venner.

Ut på natten kom foreldrene hjem. De gikk inn på soverommet. Der var det iskaldt. Et stort vindu var knust, og den blytunge safen på borte, med verdipapirer, smykker og juveler.

Brekkhjern i sengen

Verdiene ble anslått til minst en halv million kroner. Familien fikk utbetalt en forsikring på nesten en million kroner, ettersom det også var skader på huset.

— Vi ble sjokkert og ringte politiet. I sengen vår lå et brekhjern, sier faren i huset.

Da ante han ikke at nettopp dette jernet skulle lede frem til en pågripelse av en serbisk statsborger 13 måneder senere, i Italia.

— Vi analyserte brekkhjernet og fant DNA på det. Vi sjekket det opp mot norske og internasjonale registre, forteller politiadvokat Trond Høvik.

Sensommeren 2010 fikk politiet treff. Det viste seg nemlig at den 42 år gamle serberen var tatt for grovt innbrudd tidligere, blant annet i Oslo og Malmö. Dermed kunne politiet etterlyse ham internasjonalt.

Innrømmet skyld

Et halvt år senere, i januar 2011, ble mannen tatt av politiet i Italia. Han ble fengslet, og norske myndigheter ba om å få ham utlevert.

Mannen anket, og det dro ut, men torsdag kveld kom han til Norge. Her er han tiltalt for det grove tyveriet fra villaen. Saken mot ham kommer opp 6. februar.

— Han har innrømmet straffskyld for innbruddet, sier Gisle Didriksen, mannens forsvarer.

Villaeieren forteller at innbruddet var en stor belastning for familien, spesielt for barna.

— Det opplevdes traumatisk for dem. Men heldigvis har det gått bra, sier han.

Kastet ut vinduet

Mannen ønsker å være anonym, nettopp av hensyn til sine barn. Han har gjort seg sine tanker etter at safen med konens smykker, juveler og verdipapirer ble tatt.

— Jeg tror vi må ha blitt holdt under oppsikt ettersom dette skedde da vi var ute. Han kan ikke ha vært alene. Safen kan veie flere hundre kilo, den ble kastet ut vinduet og landet på bakken ti meter nedenfor. Deretter ble den dratt 300 meter gjennom terrenget på sengeteppet vårt, forteller mannen.

Serberen har sittet ett år i varetekt i italiensk fengsel. Strafferammen for grovt tyveri er seks år, men så lang straff får han neppe.

Det er norske myndigheter som betaler kostnadene ved å få ham til Bergen og dømt her. Etter det bt.no forstår, behøver det ikke gå lang tid før han er fri igjen, ettersom året i varetekt går til fradrag i en dom.