GURO ISTAD

Er du ennå ikke ferdig med julegavene? Mangler du ideer dagen før pakkene skal åpnes? Kanskje du bør tenke utradisjonelt. Men vær obs på faren for fornærmelse i heimen og slutt på julefreden.

Apotekene har lenge solgt julekos i form av kongerøkelse, advents-te og sennep på søte glass. Men de har også kastet seg på julegavemaset, og lanserte i år sine egne gavepakninger med hudpleieprodukter.

— De ble utsolgt etter første uken, opplyser Gunn Merethe Jakobsen hos Apotek 1 Galleriet. Ekstraladningen er også vekk.

Tømmermenn på juletur?

Men fortvil ikke. Apotekene er fulle av mer og mindre gode alternativer.

For eksempel: En ganske vanlig følge av all den tunge julematen - kombinert med alkohol - er sure oppstøt. Halsbrann. Hva om det lå noe syrenøytraliserende under treet til den gulpende mannen din, som forspiste seg på både ribbe, pinnekjøtt og medisterkake og forsøkte å døyve det hele med akevitt?

Ville han ikke blitt takknemlig, sier du? Selvsagt. Han lider jo. Alternativet er enkelt, men kanskje ikke like lett å pakke inn i julepapir.

— Vi oppfordrer folk til å gå en tur etter middagen, og at de ikke overspiser, råder daglig leder ved Apotek 1 Svanen, farmasøyt Kristin Nordang.

Smertestillende er pop hele året. Det blir ikke bedre i romjulen etter at juleakevitten er tømt. Men et annet produkt er kanskje enda mer populært.

— Dessverre spør mange etter Zyrtec etter at det sto i avisen at det hjelper mot bakrus. Men det er en allergimedisin, sukker Gunn Merethe Jakobsen.

Sure juletær?

Sur ånde etter all julematen kan også være et problem når juleromantikken setter inn.

— Vi har zinktabletter, som gir naturlig frisk pust, foreslår Nordang og smiler lurt.

Har du kjøpt varme, lekre støvletter til fruen til jul? En liten tilleggsgave kan da være på sin plass:

— Sure føtter i store vintersko? spør Nordang og peker på utvalget av fotdeodoranter.

Mer typisk for årstiden er alle røykekutterne og ekstremslankerne. Men en slankekur under treet kan ikke anbefales, da BT ikke ønsker å bidra til at skilsmissestatistikken øker. Og røykerne har kanskje slitt nok i år, om ikke også julenissen skal bli av den høybråtenske sorten?

Ønsker du likevel å hinte om at din kjære, din kjære venn, kjære mor eller far eller besteforelder kunne trenge et livsstilsløft, har apotekene noe helt nytt, som vanskelig kan fornærme:

— Gavekort, foreslår Nordang smilende.

HARD HUD? Rakner strømpene eller smyger kjæresten hardhudete hæler oppetter leggene dine i søvne? Hva med en fotfil?.<p/>FOTO: ODDLEIV APNESETH
JULEBESVÆR: Tunge juleretter og mye alkohol kan fort gi magebesvær. Noe syrenøytraliserende under treet er kanskje ikke årets julegavevinner, men muligens et nødvendig onde..<p/>FOTO: ODDLEIV APNESETH
HELT KONGELIG: Kongerøkelse er blant apotekenes tradisjonelle julekos-produkter.<p/>FOTO: ODDLEIV APNESETH