— Det er mitt fjerde Skarverenn, sier bestemor med et smil.

Nesten fire mil på ski høres kanskje krevende ut for mange tolvåringer, men Julia regner med at det går greit. Hun trener langrenn i Viking og behersker både klassisk og skøyting.

Men i dag skal de to ikke slå rekorder. Bestemor og barnebarn har godt med mat og drikke i sekken og beregner å bruke rundt fire timer over fjellet.

KLAR: Julia Kråkenes (til v.) gjør seg klar til sitt aller første Skarverenn. Bestemor Marit Voltersvik går for fjerde gang.
MARIE HAVNEN

Da er de fremme på «Jægerhaugen» ovenfor Ustaoset når eliteløperne peiser forbi.Natten tilbringer de to på familiehytten på Haugastøl.

Voltersvik hadde gått i mange år under Hallingskarvet før hun bestemte seg for å prøve Skarverennet.

— Jeg liker egentlig ikke gå i kø. Men dette er helt spesielt. Det er noe med stemningen, sier hun.

Gode forhold

Alt ligger til rette for en strålende tur fra Finse til Ustaoset i dag. Løypemannskaper har vært ute i natt og preparert sporene, der 12.200 mennesker skal bukte seg mot mål.

Værvarslet er strålende og det er snø nok. Yr melder sørøstlig bris og lettskyet pent vær i Langfjella.

For arrangørene i Geilo Idrettslag er Skarverennet jul og bursdag samtidig. Deltakerne legger igjen millioner på hoteller, restauranter og i butikker oppover Hallingdal. Idrettslaget mønstrer 1100 frivillige for å avvikle – og det i en kommune med 4600 innbyggere.

Årets Skarverenn er det 41. i rekken.

— Del av russefeiringen

Dette er et eventyr. Bare bilde folk, stråler Kristine Ohnstad og langer sportsdrikk til småsvette skiløpere.

Ohnstad bemanner første matstasjon, sammen med resten av Finse Røde Kors.

Det er et stort apparat som må til for å avvikle det gedigne turrennet med over 12.000 deltakere. Finsefolkene startet riggingen av matstasjonen for to dager siden og dro ut i løypen litt før syv.

Ohnstad deltar med glede: - Vi er litt vanedyr både blant arrangørene og deltakerne. Jeg har stått her på drikkestasjonen i så mange år at jeg kjenner igjen deltakerne. – Sant det er flott, sier hun til en passerende skiløper.

To av skiløperne er russ av året. Vilde Christiansen og Lise Carlsen er tredjeklassinger på Bergen Handelsgym og har tatt pause i russefeiringen for å gå på Skarverennet. – Det er ikke alternativ russefeiring, men del av russefeiringen, sier de bestemt.

Topp forhold

Forholdene i år er blant de beste jeg har opplevd, sier Kim Heglund med overbevisning. Han burde vite, for Heglund har gått Skarverennet mer enn 30 ganger. Det vil egentlig si nesten hvert år, for i år var det 41. år at rennet gikk.

Nå har Heglund benket seg på Jægerhaugen sammen med bror, svoger og kompis, som er faste turkamerater. På hodet blå og svarte parykker. Ekstra parykker og luer ligger i sekken, skulle det dukket opp en festfelle eller to.

Heglund har egentlig bare en ting å beklage seg over. At ikke flere kler seg ut,. – Det var mer vanlig før, sukker han.

Eller egentlig har han to klagemål: Kompisgjengen ble avspist med kortturen fra Haugestøl i år. I løpet av sekunder var hovedrennet utsolgt. – Det tok bare 10 sekunder, så var det 12.000 i køen før oss, klager Svein Heglund.

Sjeiker med gorilla

Fire andre karer har tatt kostymekravet med største alvor og gått over fjellet utkledd som oljesjeiker. Fjerdemann har underveis fått på seg en gorilladrakt.

Hva venter du minst å se i norske fjell? Jo, oljesjeiker. Derfor, forklarer Joachim Christensen.

Nesten som hjemme, bare at det er hvitt i stedet for gult, flirer kompis Nikolai Kirking. – Og litt glattere, sier Glenn Holst.

Gorillaen mumler noe om 52 grader inne i drakten.

49 ekstratog

For NSB er Skarverennet årets travleste dag på Bergensbanen.

— NSB setter opp hele 49 ekstratog for å frakte alle deltagere til start og hjem igjen etter at de er kommet i mål. I tillegg kjøres alle ordinære tog som planlagt. De fleste ekstratogene består av ni vogner som til sammen har plass til 1350 passasjerer per tog. For å få til dette bidrar opp til 60 ansatte fra NSB og Jernbaneverket, sier salgs- og markedsansvarlig på Bergensbanen, Henning Lirhus.

IMG_6132.jpg
MARIE HAVNEN