Ifølge Meteorologisk institutt har det i løpet av juli blitt målt 11 dager over 25 grader. Ny rekord i Bergen.

I 2003 kunne juli måned skilte med åtte dager over 25 grader, dermed er den gamle rekorden slått med tre dager.

Offisielle tall

— Det var en veldig varm periode på 30-tallet, som muligens overgår disse rekordene, men våre målinger startet i Bergen i 1938, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Til sammen har det vært 16 dager over 25 grader så langt i sommermånedene.

— Det betyr at det er god mulighet for å slå rekorden fra 2002. Da var det 20 dager over 25 grader i løpet av juni, juli og august, sier Isaksen.

Altså må værgudene slå til med flere enn fire knalldager for å overgå rekordåret.

Sjøtemperatur påvirker

Isaksen forklarer at sjøtemperaturen gir en god indikasjon på hvordan været blir utover i august.

— Utsira fyr, sør for Bergen, har nest høyeste julitemperatur siden målingene startet i 1867. Middeltemperaturen på 16,9 fra 2003 står fremdeles, men årets gjennomsnitt er nær med 16,5.

Når temperaturen i havet først er blitt høy tar det lang tid før det kjøles ned igjen. Dette påvirker lufttemperaturen.

— Ved Lindesnes er det målt høyeste sjøtemperatur på 50 år, og det er generelt høy temperatur i sjøen langs vestlandskysten.

I Bergen er middeltemperaturen for juli 17,9 grader, dette ser ut til å bli nest høyeste gjennomsnitt noen gang, kun slått av 18,1 i 2003.

— Det er veldig høyt, og man finner flest værrekorder som dette de siste årene. Det er en betydelig temperaturøkning over hele landet og gjennomsnittstemperaturen på sommerstid gir en god indikasjon på endring i klima, forklarer Isaksen.

Men i helgen blir det regn...

Statistisk sett er det høyest temperaturer i slutten på juli og begynnelsen av august.

— Men nå nærmer det seg en urolig og mer ustabil værtype, med skyer og en del nedbør, sier Børje Johansson, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han tror solen kommer tilbake i midten av neste uke, men sannsynligheten for en lengre varmeperiode kommer til å minske etter hvert.

Se også: Sjekk været der du bor på vår værtjeneste

— Men dere har jo hatt det ganske fint i Bergen? sier han spørrende.

Har du fått nytt rekordværet? Bruk kommentarfeltet under!

VARMEST: Det har aldri vært så mange varme dager i juli som i år. Badevannet i Samnanger har hatt temperaturer over 22 grader denne sommeren. Her er det Martin Tysseland, Sondre Tysseland, Vidar Tysseland, og Eirik Tysseland Lieng som har lange late dager.
Sævig Rune