— Vi tenke ikke på at det skulle være EM-finale i håndball, sier Jan Hanchen Michelsen en smule oppgitt.

Klokken 17 søndag inviterte Sydnes & Nøstet velforening til byvandring i nærmiljøet. Rundet 30 barn og voksne møtte opp. Michelsen hadde nok håpet på dobbelt så mange.

Om noen lot seg hindre av førjulsmas er også mulig, men meningen var at folk nettopp skulle legge juleforberedelsene til side en time eller to, og heller delta i en stemningsfull vandring gjennom lokalhistorien - uten kjøpepress.

Ungene skal ta over

— Vandringen kan gi ungene tilhørighet til et strøk med flere hundre år gammel historie. Det er ungene som skal ta over og ta vare på byen når vi er borte, sier Hanchen Michelsen, som ikke legger skjul på han synes Nøstet er en del av byen som politikerne har neglisjert.

Faklene er tent og følget legger i vei nedover Gamle Nøstegaten. Guide er Anders Følid. Han forteller at i denne gaten bodde på begynnelsen av 1800-tallet en medisinkone som hadde levende, kravlende igler utstilt i vinduet.

Det opplyste følget beveger seg videre. I den nedre delen av det gamle Nøste-strøket ligger Nøstegaten. Her var det før i tiden fullt av restauranter, puber - og (nå må barna holde seg for ørene) - bordell.

Diskret plassert

— Det kom av at dette strøket var utenfor allfarvei. Der ble ikke mennene observert så lett, sier Anders Følid.

Gamle dagers Nøstet var utvilsomt en røff bydel. Et av husene i Nøstegaten ble kalt «Vestindien», og var et bordell drevet av Oline Duckwitz. Hun bodde selv øverst i Sydneskleiven. Hun drev faktisk enda et bordell, som hun hadde arvet etter sin mann.

— Hun var nok en meget flink forretningskvinne, konstaterer Anders Følid.

Gamle bilder fra strøket

Til byvandringen hadde velforeningen hengt opp gamle bilder fra strøket på stolper og husvegger. Bildene er hengt opp omtrent der fotografen sto den gang bildene ble tatt.

Nøste-folket avsluttet marsjen med gløgg og pølser. Det gjorde ikke noe at de gikk glipp av håndballkampen. Norge tapte jo likevel.

BYVANDRING: Anders Følid (med nisselue) ledet forsamlingene gjennom gatene og fortalte historier om igler, bordeller, sjømenn og illsinte vektere. <br/><small>FOTO: GIDSKE STARK</small>