Det begynte å gå gå tomt for fersk torsk på Torget allerede ved nitiden i dag morges.

— I løpet av en julaftens formiddag går det fort med 3-400 kilo. Hittil har vi hatt minst førti kunder innom, de fleste for å hente bestillinger. Nå begynner det å minke fort her, og jeg er redd vi kommer til å gå tomme, sier fiskehandler Tom Rørnes.

Han har mer enn nok å gjøre med å hente sprellende fisk opp fra kummene og klargjøre den for julebordet.

Juleflaks

  • Jeg var heldig nå, sier Arne Mjåtveit.

— Fersk torsk er fast tradisjon hos oss på første juledag. Vanligvis klarer jeg å skaffe juletorsken til veie via familien, men denne gangen måtte jeg ta sjansen på Torget. Det gikk heldigvis bra, for jeg hadde ikke forhåndsbestilt. Uten torsk blir ikke julen helt som den skal, sier Mjåtveit, og vandrer lykkelig ut i snøkavet med to velvoksne og garantert ferske torsk.

Villfanget

- Hvordan skal god juletorsk være?

— Den skal først og fremst være blodfersk, det vil si at den skal være fraktet levende til disken. Men ikke bare det, den skal være villfanget. Fra gammelt av skal den ha gått i trekiste i fjorten dager. I våre dager er det kanskje ikke så mange som opererer med trekiste, så det får holde med merd, sier Rørnes.

- Og tilberedning?

— Nå som det er kaldt er det helt i orden å la fisken stå ute i snøen til den skal brukes, gjerne i en bøtte med noe tungt på lokket. Da holder den seg fin både til første og andre juledag. Tilberedningen ellers er enkel. Husk bare to spiseskjeer salt til hver liter vann, sier Rørnes.

Hva spiser du til middag på julaften? Bruk kommentarfeltet: