Særlig ille er det siste uken før jul. Da betaler forsikringsbransjen ut mellom 30 og 40 millioner kroner mer i erstatning enn i de øvrige ukene i året.

Førjulstid betyr lange og travle dager for gutta hos Fana Karosseri AS. Det lukter eksos, støv og sparkel i verkstedhallen.

På rekke om rad står Mercedeser, Toyotaer og Hondaer og venter på å bli sjainet opp. En bulket fremskjerm her, en oppstripet bildør der.

«En stolpe i veien»

Billakkererne merker godt at folk er julestresset.

– I november og desember er det vanligvis større trøkk enn ellers i året, i år også.

– Hvorfor, tror du?

– Nei, folk er stresset og har mye de skal rekke. I tillegg har vi hatt dårlig vær. At det er mørkt, mye regn og rutene dogger seg, gjør også sitt, tror daglig leder Rune Leiknes hos Fana Karosseri AS.

Stolper som plutselig står i veien, smale parkeringsplasser og slurvete kjøring i rundkjøringer er gjerne forklaringen fra bilistene som kommer inn med småskadete biler. En liten bulk kan bety at døren må skiftes eller hele siden lakkeres om. Da fyker pengene fort.

– Hva får en for 10.000 kroner i din bransje?

– Nei, det er en ny støtfanger, det. Eller en liten bulk som må rettes ut og lakkeres om, sier Leiknes.

«Lagune-bulker» i flertall

– Det er ingen tvil om at det er julestresset som slår ut på skadestatistikken, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Ikke uventet bulker vi aller mest og oftest på parkeringsplassene ved kjøpesentrene.

– Vi har det travelt, det er trangt, kamp om parkeringsplassene, og kanskje mørkt og regnfullt med dårlig sikt, sier Vennesland.

Det er under slike forhold den typiske «Lagune-bulken» oppstår. Vi kommer borti bilen ved siden av når vi skal ut fra parkeringsplassen vår, vi rygger i bilen bak, kjører inn i bilen foran, eller det går galt når vi tar unødige sjanser ved å presse oss frem i køene.

Ikke gratis, nei

Til sammen betaler alle forsikringsselskapene ut 100 millioner kroner for bilskader som oppstår i trafikken den siste uken før jul. Antall skadesaker ligger på ca. 6000.

Gratis er det heller ikke for bileierne. Noen skader er kanskje så små at det svarer seg å betale dem uten å koble inn forsikringsselskapet sitt.

De ulike selskapene har ulike regler for hvordan egenandelen ser ut hvis skaden er mer omfattende. Noen slipper egenandel, andre må ut med mellom tre og fire tusen kroner. I tillegg risikerer man bonustap, som igjen medfører høyere forsikringspremie.

Forsikringsselskapene prøver hvert år å advare mot julebulkene, men det ser ikke ut til å hjelpe.

TYPISK «LAGUNEBULK»: Trange parkeringsplasser og stolper som står der de ikke skulle vært, gir fullt opp med arbeid for daglig leder Rune Leiknes ved Fana Karosseri AS.
Høvik, Tor