Du tuller ikke med juletradisjonene i tradisjonenes by. Men hvem er det egentlig som sørger for at det blir "same procedure as every year" i sentrum?

Øverst på en hylle mellom flagg, parykker, torsoer og trøer i Sundts syvende etasje ligger de. To enorme hoder med øyne større enn tennisballer. Og litt lenger ned mot gulvet venter resten av Sundtnissene.

— Nå kan du velge, Live, vil du være mor eller far?

Martine Isdahl (22) er dreven i nisseverden, dette er sjette sesong lærerstudenten skal opptre i Sundt-vinduet. Venninnen Live Breen (23), derimot, er førstegangsnisse.

Innøvde øyebevegelser

— Nei, jeg var ikke vanskelig å overtale. Jeg har sett på Sundtnissene fra jeg var liten, sier Breen med hul stemme fra inni hodet til nissemor.

NED FRA ROTELOFTET: Dekoratør Jorun M. Djønne (til v.) følger nøye med når Live Breen prøver nissekostyme for første gang. Martine Isdahl hjelper til.
Ørjan Deisz

Hun skjønner raskt at julejobben kommer til å bli varm.

Veteran Martine Isdahl regner med at hun trenger en dag på å lære fra seg dansetrinnene før gardinene i Sundt-vinduet kan trekkes til side den 6. desember.

— I år har vi forestillinger fra klokken 10 om morgenen, så nå håper vi at det kommer litt flere barnehager og ser på oss enn det har gjort de siste årene, sier Isdahl.

Julestemningen er på plass når hun får på seg nissedrakten.

— Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å slutte med denne jobben, sier 22-åringen og løfter det enorme hodet til nissefar på plass.

Nå mangler bare et par tråder til å bevege øynene med, så kan julen begynne.

Tradisjonen tro

Helt siden begynnelsen av 1950-tallet har Sundtnissene vært en del av bybildet i desember. Sammen med julegatene, Pepperkakebyen, lysfesten rundt Smålungeren og det gedigne treet på Torgallmenningen bidrar de til at bergensernes sentrumsjul blir "same procedure as every year".

INGEN KRØLL: Thomas Meidell (til v.) henger opp julestjernene i Strandgaten sammen med kollega Jonas Bratlid. - Jobben gir meg julestemning, sier Bratlid.
Sean Meling Murray

I dag tennes de store stjernene i Strandgaten.

Ordet "julestemning" går igjen når man prater med elektriker Jonas Bratlid for tiden. De siste syv årene har han sammen med et knippe kolleger vært ansvarlig for å henge opp julebelysningen i Strandgaten. For Bratlid er arbeidet i stolpene, menneskene han møter på jobb og den medhørende julebrusen i lunsjpausen, alt deler av det han trenger før jul.

Årets kjekkeste jobb

— Det gir meg julestemning. Vi får så mange hyggelige tilbakemeldinger fra dem som farter forbi oss. Dette er den kjekkeste arbeidsoppgaven jeg får i løpet av året, sier Jonas Bratlid.

Nå har lysene hvilt på et lager på Askøy i 11 måneder. I løpet av høsten har Bratlid og hans kolleger klargjort dem utenom vanlig arbeidstid. Noe ledningskaos er det imidlertid ikke snakk om.

INGEN JUL UTEN: Jonas Bratlid gleder seg over de hyggelige meldingene han har fått for belysningen i Strandgaten. - Det blir ikke jul uten, sier han.
Sean Meling Murray

— Vi har et godt system for å slippe floker. Det er kontroll på sakene hos oss, humrer han.

Sammen med kollegene Bjarte Hjelle og Thomas Meidell brukte han nærmere ti timer forrige søndag på å gjøre alt ferdig til jul. Nå føler julelys-sjefen seg klar for å ringe i bjellene.

— Det er bare å tenne lysene, så blir det jul, sier Bratlid.

Heiser julen inn

Ved Smålungeren har det samlet seg en gjeng utenfor en inngjerding i det sørvestlige hjørnet av parken. Øynene deres er rettet mot det 20 meter høye juletreet som foreløpig ligger vannrett på bakken. Snart skal treet finne sin plass på vannet.

BALANSEKUNST: Dette er fort gjort, sier kranfører Knut Hamre (til v.), og dirigerer 20 meter juletre oppi juletrefoten. Lørdag tennes treet på Smålungeren under Lysfesten.
Eirik Brekke

Kranfører Knut Hamre og hans kolleger har festet alle stropper, og den lille flytebryggen står klar på vannet. I dét kranen tar tak, høres et tydelig knekk. Forsamlingen stiver til.

— Slapp av, det er bare fundamentet som treet står på, ler Hamre.

Tirsdag tok treet farvel med sine røtter i Isdalen, nå er brannvesenets dykkere på vei for å plassere flytebryggen på vannet. Prosjektleder for Lysfesten, Unni Engan, ser frem til lørdag.

— Vi hadde ikke klart dette uten alle som har hjulpet oss. Vi er utrolig takknemlig, sier hun.

JULETID: Nissen på besøker Fløyen før han drar videre mot Nordpolen i 2005. Se flere bilder fra julefeiring i Bergen i tidslinjen over.
Knut E. Wang