Da bt.nos medarbeider tok seg gjennom bergensgatene sent julaften, var det rene postkortstemningen. Vindstille, klam snø på alle hus, trær og statuer og snødekte veier nesten uten trafikk.

Og de som liker hvit jul, har en del å glede seg til også de kommende dagene:

Sammenhengende snøfall natt til 1. juledag, og bygevær igjen utover 1. juledag. Det er værutsiktene fra Storm Weather Center for det nærmeste døgnet.

— Det er vanskelig å si hvor mye snø som vil komme. På grunn av at bygene treffer ujevnt, kan det bli store lokale forskjeller, sier meteorolog Roar Hansen ved Storm Weather Center.

Alt dette er dårlig nytt for dem som skal prøve å holde veiene kjørbare i julen. Værmeldingen betyr mindre tid til julekos og åpning av pakker, og intenst arbeid for å rydde snøen unna veiene.

Full brøyteberedskap

— Vi har alt tilgjengelig mannskap ute allerede og fullt vaktlag også i kveld. En liten pause i brøytingen i løpet av kvelden må vi imidlertid unne mannskapene våre, sa vaktoperatør Tom Hansen ved Statens vegvesen tidlig julaften.

Saltingen av hovedveiene var da allerede i gang.

— Vi oppfordrer likevel bilistene til å avpasse farten etter forholdene. Det ligger an til å bli nullføre. I tillegg kan det bli sleipt de stedene veisaltet ikke rekker å virke, og snøen legger seg over, sier Hansen.

Vegvesenet har ansvaret for riks- og fylkesveier, mens kommunen har det øvrige brøyteansvaret for veinettet i Bergen. Også kommunens folk jobber på spreng.

— Men folk kan ikke forvente at veiene til enhver tid er brøytet eller snøfri, påpekes det fra kommunens alarmsentral.

LYS I SNØEN: Torgallmenningen julaften. Utdødd, men med julestemning.
HVIT JUL: Slik så Bergen sentrum ut klokken 16 julaften. Og snøen skal fortsette å lave ned... FOTO: BT.NOs WEBKAMERA.