I går troppet en smilende Marianne Juvik Sæbø opp hos Kirkens Bymisjon for å overrekke en sjekk på 100.000 kroner. Det er overskuddet fra jule-cd-en, som ble produsert for BKKs regning. Til høsten blir pengene startkapital for det nye prosjektet «Bamsehiet» på Løvstakksiden. Her skal Kirkens Bymisjon gi enslige forsørgere tilbud om avlastning.

En drøm

— Det er utrolig kjekt at disse pengene går til et så konkret og godt prosjekt. Jeg er selv småbarnsmor, og ser det store behovet for et tilbud som dette, selv om jeg har det nettverket mange enslige forsørgere mangler. Jeg er overbevist om at «Bamsehiet» blir et godt tilbud for både store og små, sier Marianne Juvik Sæbø til Bergens Tidende.

— «Bamsehiet» er oppfyllelsen av en drøm for Kirkens Bymisjon, sier daglig leder Leif Jarle Theis. Bymisjonen driver allerede to åpne barnehager og familiestøtteprogrammet «Home-start» i Årstad bydel. Svært mange enslige forsørgere mangler et sosialt nettverk. «Bamsehiet» skal være et avlastningstilbud til en sårbar gruppe, som kan få hjelp til barnepass, oppdragerrollen og støtte til å få et nytt sosialt nettverk i nærmiljøet.

Yte og nyte

Prinsippet bak prosjektet er at brukere skal både yte og nyte. De enslige forsørgerne må selv stille opp for å hjelpe andre ved å ta vakter i «Bamsehiet», som får tilhold i sambrukshuset i Løvstakkveien. For hver time de selv yter, kan de nyte ved å ta ut to fritimer med barnepass selv. «Bamsehiet» skal være åpent tre ettermiddager i uken og i helgene, da det også gis tilbud om overnatting for barna slik at alenemødrene kan få litt fritid for seg selv, sier prosjektlederne Edle Damm og Gunn Skinlo.

Ut av isolasjonen

De legger til at etterspørselen etter et slikt avlastningstilbud er stor. Ved å forutsette at mottakerne selv deltar for å opparbeide rett til pass av egne barn, unngår man at de enslige forsørgerne bare blir passive mottakere av hjelp. Gjennom «Bamsehiet» kan de komme ut av isolasjonen mange aleneforeldre opplever, få styrket selvfølelsen og skape samhold og støtte småbarnsforeldrene imellom. Det er en god vei ut av isolasjonen, mener Kirkens Bymisjon.

Med 100.000 kroner mener Kirkens Bymisjon det er grunnlag for å realisere drømmen om «Bamsehi»-prosjektet, selv om den videre finansieringen ikke er klar. I første omgang er det kun enslige forsørgere i Årstad bydel som får tilbudet. Men etter hvert håper man å etablere både «Home-start», åpne barnehager og nye «Bamsehi» i andre bydeler.

FLOTT PROSJEKT: - Bamsehiet er et flott prosjekt, sier artisten Marianne Juvik Sæbø til prosjektleder Edle Damm med fem måneder gamle Marte på armen.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ