— Hon e' skeiv etter mine øger. Stasjonsmester Helge Vallentinsen står trygt i ly for en haglbyge og roper kommandoer til brannkonstablene Jan Aase og Truls Holte. Hon som er skeiv, er en nyhogget gran, som snart skal stråle julepyntet i gården på Bergen brannstasjon. Før lysene kommer på plass, blir det bedrevet litt mild plastisk kirurgi på damen. Til slutt fremstår hun både frodig og tilnærmet rett i ryggen.

Små-Nilsen eller Dahl

I manns minne har brannkorpset pyntet stasjonen til jul. Neste år er det ny hovedbrannstasjon på Nygårdstangen som gjelder. Bygget er topp moderne, og neppe stedet hvor man henger opp kunstig granbar, «tivolijulestjerne» og sponplatemalerier.

Men det blir ikke jul på gamlestasjonen uten de fire «vindusmaleriene». Maleriene, som er malt på vindusformede sponplater, forestiller Hagerupgården og det gamle rådhuset. Med i maleriserien hører også to norske flagg.

Når bildene er malt og hvem som har malt dem er litt usikkert. Stasjonsmester Vallentinsen har satt brannkorpsets veteraner på saken, og de har kommet opp med to alternativer. Enten er bildene malt av en Dahl, som også har malt skipsbildet som henger i gangen inn til brannsjefens forkontor. Eller så er opphavsmannen Små-Nilsen - hvis egentlige navn var Gjesdal. Han malte de to vintermotivene en gang før 1950. Siden ble de «restaurert» av Ingolf Johannessen, som var vanlig maler. De mistet da noe av sine opphavlige kunstneriske form, og ble hvitere og mer linjalaktige, kan kildene fortelle.

Nostalgisk stasjonsmester

Stasjonsmester Vallentinsen har hatt overoppsyn med pyntingen de siste årene. Han forteller at det er vemodig å tenke på at det er siste gang maleriene hentes frem. I mai går flyttelasset til Nygårdstangen. Vallentinsen tror det vil ta litt tid å skape samme atmosfære i nybygget som den som fyller krinkler og kroker i gamlestasjonen.

— Historien er meislet i veggene, sier han, og forteller at brannstasjonen ble påbegynt i 1883, den gangen det var hester fremfor brannvognene.

— Jeg blir værende her, påstår Vallentinsen, men ikke så veldig overbevisende. En tidsmessig brannstasjon er tross alt å foretrekke, selv for en julenostalgisk stasjonsmester.

RUNE BERENTSEN
RUNE BERENTSEN